1 miljoen wandelaars in De Wijers | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

1 miljoen wandelaars in De Wijers

 

 

 

Dat het voorbije jaar een druk wandeljaar was, heb je misschien zelf al gemerkt tijdens je wandeling in De Wijers. De cijfers van de wandeltellers – de regionale landschappen tellen wandelaars al jaren – liegen er niet om. In De Wijers werden 1 086 319 wandelaars geteld. 49% meer dan in 2019. In heel Limburg werden meer dan 3 miljoen wandelaars geteld.

 
Ver hoeven we de verklaring niet te zoeken. Tijdens het afgelopen coronajaar ontdekten zowel Limburgers als niet-Limburgers het land van 1001 vijvers en maakten ze volop gebruik van de meer dan 280 km aan wandelroutes in het gebied. Ondanks het afsluiten van de grote wandelgebieden tijdens de eerste lockdown in maart is er een stijging op jaarbasis van 49 % over alle gebieden van De Wijers heen.

 

 

Sterkste stijger

De populairste wandelgebieden in de Wijers zijn Wijvenheide-Platwijers met als grote publiekstrekker de uitkijktoren, waar 195 970 wandelaars kwamen genieten van de topnatuur. Abdijsite Herkenrode (156 715) en de Teut (139 340) komen op plaats twee en drie. Verder volgen Bokrijk (120 948), De Maten (117 903), Schulensmeer (112 054), Kelchterhoef (92 410), Kiewit (82 213) en Domein Bovy (68 766). De sterkte stijgers zijn Herkenrode met maar liefst 70% en Kelchterhoef met 66% meer stappers.

We zagen een opvallend drukke mei- en novembermaand, met de grootste piek in de mooie herfstvakantie. Hier zagen we in sommige gebieden het aantal wandelaars verviervoudigen. Ook in de kerstperiode zagen we beduidend hogere cijfers dan andere jaren. Mogelijks hebben veel families het traditionele kerstdiner ingeruild voor een kerstwandeling. Mensen hebben in ieder geval hun weg gevonden naar de natuur in hun buurt.

 


Broedseizoen komt eraan

De lente komt eraan, waardoor het nog drukker wordt in de wandelgebieden. We roepen op om te blijven wandelen. Niets is beter voor je mentale welzijn. Maar doe het met respect voor de natuur. Er komt een periode aan waarin de natuur erg kwetsbaar is nl. het broedseizoen. Op de wandelpaden blijven, je afval meenemen en je hond aan de lijn houden, zijn absoluut noodzakelijk voor het behoud van de prachtige, Limburgse natuur. Ontlast de grote natuurgebieden en ontdek ook minder bekende, maar daarom niet minder mooie, plekken. Limburg is ontzettend goed bedeeld op dat vlak met meer dan 100 wandelgebieden. Je vindt ze op www.wandeleninlimburg.be

 

 

Doe mee aan de Limburgse Wandelchallenge

Tot en met Pinksteren kan je in het weekendmagazine Goesting van Het Belang van Limburg elk weekend drie wandelingen ontdekken in drie Limburgse gemeenten. Wandel ze alle 42 voor Pinksteren en maak kans op leuke prijzen. Je kan gratis deelnemen via de app van Het Belang van Limburg. Registreer je op www.hbvl.be/challenge en ontdek de mooiste routes van Limburg!