Situering | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Situering

 

  

Laat je onderdompelen in het land van 1001 vijvers...

 

Welkom bij één van de meest waardevolle natuurplekken van Europa:landschapspark De Wijers. Een adembenemend decor van meer dan 1.000vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg. Goed voor meer dan 26.000 ha vijverlandschap!

 

Viskweek

Het bijzondere lappendeken van vijvers ontstond door het kweken van vis. Eerst door kloosterlingen, later door commerciële viskwekers. Ingenieuze systemen van dijken en grachten creëerden snoeren van aaneengeschakelde vijvers in en langs de beken. Ook vandaag nog worden heel wat vijvers gebruikt voor de viskweek. De vijvers en vennen in De Wijers zorgen zo voor een unieke fauna en flora. Naast vijvers vind je hier ook uitgestrekte glooiende heidelandschappen, beekvalleien en bossen.

Meer lezen

Rijk verleden

Met de statige Abdij van Herkenrode, historische parken - zoals Kelchterhoef, Hengelhoef en Bovy - en indrukwekkende kastelen ademt De Wijers geschiedenis. De streek heeft dan ook heel wat toeristische trekpleisters: van Circuit Zolder tot Bokrijk tot het mijnverleden. Het is die combinatie van water, natuur en cultuur die de streek zo bijzonder maakt.

Actief beleven

De Wijers is een unieke streek vol leven, betoverende natuur en inspirerende cultuur. Fiets door het water, beklim een uitkijktoren en picknick op een eiland in de vijver. Of ontdek de ongerepte natuur te voet met de vele wandelroutes. Uiteraard mag ook een stevige portie watersport niet ontbreken. De toegangspoorten  

 

bezoekersgids De Wijers

Download de ontdekkingskaart

Bijzondere natuur

 

De Wijers is een bijzonder waardevol natuurgebied, zelfs op Europese schaal. Zo belangrijk zelfs, dat grote delen van het gebied in het Natura2000-netwerk zijn opgenomen, waardoor ze door de Europese Unie extra beschermd worden. Het waterlandschap biedt dan ook een thuis aan heel wat zeldzame dieren en planten, zoals de roerdomp – een mysterieuze reigerachtige – en de minuscule boomkikker. Zonder de vijvers, rietvelden en heide in De Wijers zouden soorten als de roerdomp, woudaap of boomkikker misschien al uitgestorven zijn in Vlaanderen.
Meer lezen

Samen sterk

 

In 2004 bracht Regionaal Landschap Lage Kempen diverse partners en sectoren samen om een gebiedsgerichte aanpak op te starten van het GLE-project ‘Kansen voor het vijvergebied Midden-Limburg’ met de steun van de provincie Limburg. In dit kader werd het ‘Platform De Wijers’ opgericht. In dit proces werden de neuzen in de dezelfde richting geduwd en de partnerorganisaties besloten om samen De Wijers duurzaam te ontwikkelen.

De Vlaamse Landmaatschappij nam in 2007 de trekkersrol over van Regionaal Landschap Lage Kempen en kreeg het mandaat voor de coördinatie van het plattelandsproject ‘De Wijers’. Om de troeven van De Wijers te behouden en nog te versterken, startten in 2008-2009 14 partners samen het project De Wijers op.

 

In 2010-2011 voegden er zich nog drie organisaties bij. Met het project willen deze 17 partners waken over de toekomst van De Wijers. In het kader van een integraal plattelandsproject van Vlaamse Landmaatschappij Limburg, werd een basisvisie uitgewerkt die moet fungeren als kapstok en voedingsbodem voor het uitwerken van initiatieven en ambities in de regio. De bedoeling is met een brede groep betrokken partijen samen te werken aan de uitbouw van deze visie.

In 2017 droeg de Vlaamse Landmaatschappij de algemene coördinatie van het project De Wijers over aan de provincie Limburg, dat – samen met alle partners – De Wijers verder zal uitbouwen en ontwikkelen.
Het partnerschap bestaat uit deze organisaties:

Provincie Limburg
Regionaal Landschap Lage Kempen
Vlaamse Landmaatschappij
Visit Limburg
Gemeente Diepenbeek
Gemeente Heusden-Zolder
Gemeente Houthalen-Helchteren
Gemeente Lummen
Gemeente Zonhoven

Stad Genk
Stad Hasselt
Agentschap voor Natuur en Bos
Boerenbond
Departement Omgeving  
European Landowners Organization
Limburgs Landschap
Natuurpunt

Bokrijk

Integraal waterbeleid Demerbekken

Regionaal Landschap Kempen en Maasland

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Toerisme Vlaanderen