Vandaag2°C

De streek

Werken in De Wijers

De Wijers is een 'work in progress'. Met heel wat partners werken we samen aan een nog mooiere streek.

Klik op de links en kom meer te weten over de lopende projecten in ons vijvergebied.

 

Nieuwe oproep uitvoeringsinitiatieven De Wijers

 

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw heeft een budget van 300.000 euro vrijgemaakt voor een projectoproep uitvoeringsinitiatieven in De Wijers.

Uitvoeringsinitiatieven zijn kleinschalige en kortlopende projecten die mee de doelstellingen voor De Wijers helpen realiseren. De projecten die na selectie in aanmerking komen, kunnen rekenen op een Vlaamse subsidie van 50% en worden binnen de twee jaar afgerond. Een projectoproep, die past binnen de uitvoering van een van de drie landinrichtingsprojecten De Wijers, heeft de bedoeling om het indienen van lokale en uitvoeringsgerichte initiatieven te stimuleren. Projecten moeten bijdragen aan de zichtbaarheid, beleefbaarheid en aanwezigheid van water in het landschap van De Wijers.

 

Een projectvoorstel kan ingediend worden door een provincie, een gemeente, een publiekrechtelijke rechtspersoon, een privaatrechtelijke rechtspersoon of een natuurlijke persoon, die in de plangebieden van drie landinrichtingsprojecten De Wijers een project wil realiseren als uitvoeringsinitiatief van landinrichting. Daarmee worden bedoeld: gemeenten, verenigingen, ondernemers, organisaties, scholen en particulieren. Elke instantie of persoon mag maximaal 2 projectvoorstellen indienen.

 

De besturen, organisaties en inwoners die kandidaat zijn om een voorstel van uitvoeringsinitiatief in te dienen, kunnen daarbij rekenen op de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), die de oproep organiseert en begeleidt. De uiterste datum voor het indienen van een projectvoorstel is 15 oktober 2019 via het Plattelandsloket. Meer info vind je hier .

 

Opening Buurtpark Schansbroek

Op zaterdag 25 mei werd het heringerichte buurtpark Schansbroek (Genk) officieel geopend. Meer info over het project vind je hier.

 

 

Opening Slagmolen Fase 1

 

Op 22 juni vond de officiële opening plaats van de eerste fase van het project aan de Slagmolen in Genk plaats. Tegelijk wordt ook een toelichting gegeven over het herbestemmingsonderzoek van de Slagmolen. Meer info vind je hier.

 

Lopende projecten:

 

Project De Wijers - Vlaamse Landmaatschappij

 

Landinrichtingsproject Stiemerbeekvallei

Landinrichtingsproject De Wijers Beleven

Landinrichtingsproject Mangelbeek - Roosterbeek

Landinrichtingsproject Stiemerbeek - Zusterkloosterbeek

 

Natuurinrichtingsproject Vijvercomplex Bokrijk-Kiewit