Abdij van Herkenrode | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

Abdij van Herkenrode

 

 

 

Horeca Hondenzone Parking Bezoekersonthaal Picknicken kindvriendelijk

 

Herkenrodeabdij 4
    3511 Hasselt
    +32 11 23 96 70
abdijsiteherkenrode@hasselt.be
www.abdijsiteherkenrode.be

 

Reflectie van een roemrijk verleden

 

Abdijsite Herkenrode neemt je 800 jaar mee terug in de tijd. Beleef de middeleeuwse geschiedenis in de prachtige waterrijke omgeving van deze monumentale vrouwenabdij, die mee aan de basis lag van De Wijers. Laat je in alle rust inspireren door de tuin en proef van de karaktervolle abdijproducten.

 

Wat kan je er doen?


Belevingscentrum met shop en bezoekersonthaal

Herkenrode was de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. In het Belevingscentrum – in de voormalige stallingen en koetshuis - volg je het verhaal van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. Twee kinderzoektochten maken van de geschiedenis een spannende belevenis. In de shop vind je abdijproducten, geniet je van een streekbiertje of krijg je info over de streek.

 

Tuin

In de 2 ha grote tuin geuren de kruiden en vertellen ze hoe mensen van alle tijden en culturen hen gebruikten. In de hortus officinalis en de campus officinalis staan telkens zo’n 250 verschillende kruiden. Voor kinderen is er een leuke zoektocht.

 

Peddelroute

Van 1 juli tot 31 maart kan je via het automatische Paddle Share huursysteem een 1- of 2-persoonskajak huren om de Demer af te varen tot in Kuringen. Bewonder de prachtige natuurlijke oevers en beleef de abdijsite vanop het water!

Reserveer hier

 

Wandelen

 

Op de site vertrekken uitgestippelde natuurwandelingen, van 1 km tot 9 km. De wandelingen voeren je langs vijvers, hoogstamboomgaarden, vochtige graslanden, hagen, poelen en historische landschappen. Honden moeten aan de leiband, maar kunnen wel vrij gaan ravotten in de hondenlosloopzones aan de parking.

www.wandeleninlimburg.be

www.natuurenbos.be/herkenrode

 

Bekijk de wandelroutes

KOOP DE WANDELKAARTEN

Wandelgebieden in de buurt

Fietsen

 

Abdijsite Herkenrode ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. Het bezoekersonthaal is een erkend fietscafé en je kan er ook een fiets huren. Fietskaarten zijn te koop in het bezoekersonthaal. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor de Hasseltse smaakfietsroute of één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers.  

Een fiets huren kan via

www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice  

 


koop de fietskaart

 

Eten & drinken

 

Op de abdijsite

 

Abdijsite Herkenrode

In de buurt

Tuiltermolen

De volledig gerestaureerde Tuiltermolen is de thuisbasis van het Kruidenkenniscentrum. De molen is open tijdens bepaalde evenementen of te huur voor verenigingen.

Zolderse Kiezel, Hasselt

www.herkenrode.be

Hasselt, hoofdstad van de smaak

Huur een fiets en bezoek de gezellige binnenstad van Hasselt. Slenter door de straatjes en steegjes vol trendy winkels of breng een bezoek aan één van de musea, zoals het Jenevermuseum, Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus of Villa Verbeelding Een bezoek aan de wereldvermaarde Japanse Tuin mag zeker niet ontbreken.

www.visithasselt.be

Kasteel Prinsenhof

Dit waterslot werd in de 13e eeuw gebouwd door de graven van Loon. Nadien (16e eeuw) kwam het in handen van de prins-bisschoppen van Luik, die er kwamen jagen en rusten. Het park werd aangelegd door prins-bisschop Erard van der Marck. In deze periode kwam keizer Karel er zelfs op bezoek. Na de verwoesting door Franse soldaten in de 17e eeuw werd het pas in het begin van de 19e eeuw terug opgebouwd.
Het park is vrij toegankelijk.

Prinsenhofweg 21, Hasselt

www.visithasselt.be