Domein Kiewit | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

Domein Kiewit

 

 

 

Horeca Hondenzone Parking Bezoekersonthaal Picknicken kindvriendelijk Uitkijkpunt

 

Domein Kiewit
Putvennestraat 108
3500 Hasselt

+32 11 21 08 49

www.domeinkiewit.be
kiewit@hasselt.beDomein Kiewit

Beestig ravotten in 't groen

 

Het statige heren- en koetshuis onthalen je met grandeur! Een wandeling over avontuurlijke knuppelpaden doet je poelen en vijvers van dichtbij beleven en de soms mysterieuze geschiedenis van het domein ontdekken. Bezoek de kinderboerderij met speeltuin, smul van een picknick aan de parkvijver of stap tot aan 'Fietsen door het water' bij de buren. Domein Kiewit staat voor plezier met het hele gezin.

 

In het hart van De Wijers biedt dit meer dan driehonderd jaar oude domein van 130 ha met haar poelen en vijvers een mooi beeld van de unieke fauna en flora die erin voorkomen. Hier vind je een afvalarme kringlooptuin, een bijenhal, tal van boerderijdieren, ...

Het statige herenhuis gelegen in de Engelse tuin en het koetshuis zijn nog overblijfselen van lang vervlogen tijden. Wie de rijke geschiedenis van het domein wil ontdekken, moet zeker het mysterie van Kiewit trachten te ontrafelen. Gouden kasseien leiden je doorheen de boeiende geschiedenis van het domein dat in het verleden dienst deed als adellijke verblijfplaats, kindertehuis, onderduikadres en religieus toevluchtsoord.

Echte buitenkinderen kunnen het plezante potenpad volgen of zich uitleven in de speeltuin. Tot rust komen kan tijdens een picknick of een bijzondere lunch in taverne Koe-vert.

 

Kinderboerderij

Wie aan Domein Kiewit denkt, denkt aan de kinderboerderij. Het is een échte belevenis voor je kinderen. In de vijver zwemmen eenden, ganzen en zwanen. In en aan de stallen lopen geiten, konijnen, cavia's, pauwen en kippen. Op de weiden grazen paarden, ezels en Gallowayrunderen. Boven de tuinen fladderen vlinders, bijen en insecten. En in de modderpoel … rollen onze varkens.

 

Plezante speurtochten

Het Mysterie van Kiewit neemt je mee naar de Tweede Wereldoorlog en laat je op een spannende manier het verleden van Domein Kiewit ontdekken. Start aan de rode brievenbus bij de speelzone en volg de gouden kasseien.

Ook het plezante potenpad is een absolute aanrader. Kruip zelf in een vogelnest en probeer verder te springen dan een hert: een avontuurlijke route voor de hele familie. Start aan de hoofdparking en volg de oranje dierenpootjes.

 

Eindeloos speelplezier

In Domein Kiewit kan je heerlijk spelen op de mooie speeltuin, vlakbij het gezellige terras. Liever een potje voetbal? Dat kan in Domein Kiewit op de speelweide voor het herenhuis. In het nabijgelegen speelbos zijn kinderen tussen 6 en 13 dan weer de baas: hier kunnen ze kampen bouwen, klimmen en klauteren.

 

Groepen

Kom je met een hele groep naar De Wijers? Domein Kiewit heeft een uitgebreid aanbod voor groepen. Van een ritje met de huifkar tot zelf brood bakken: het kan allemaal. Ook scholen kunnen er terecht voor een educatief programma.

 

Eten & drinken

Bokrijk

Fietsen door het water

Terechtverkozen tot één van ’s werelds mooiste plekjes: Fietsen door hetWater. Het water op ooghoogte zorgt voor een unieke natuurbelevenis.Door het uitgestrekte vijverlandschap bereik je één van de grootstebuitenspeeltuinen van het land. Inhet interactieve Openluchtmuseum laat je je onderdompelen invakmanschap, bekijk je demonstraties, leef je je uit in de speelschuurof steek je zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers.

 

Openluchtmuseum

Benieuwdwaar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In hetOpenluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomstinspireert.

Laat jeverrassen door vier boeiende museumdelen met elk een unieke invulling:museumdeel Kempen, waar je vakmensen aan het werk ziet en zelf creatiefaan de slag kan in de twee atelierschuren. Je ontdekt de kunst van hetbrood bakken en alle tradities die hiermee gepaard gaan.

Inmuseumdeel Haspengouw dompelen Living History-acteurs je onder in hetjaar 1913. Zij kruipen in de huid van de dorpsbewoners en laten jekennismaken met het leven op het platteland in Vlaanderen.

InOost- en West-Vlaanderen kan je tijdens een rustige wandeling genietenvan de pracht en stilte van het cultuurlandschap. En in 'De sixties’voeren de levensechte decors van een woonkamer, tankstation of café jezo terug naar de turbulente jaren 60…

 

Park

Het Openluchtmuseum ligt in een 550 hectare groot park, een droom voor wandelaars en fietsers. Of bezoek het Arboretummet een unieke planten- en bomencollectie. Vele van deze planten zijnvandaag de dag met uitsterven bedreigd of zelfs verdwenen uit hunnatuurlijke habitat.

 

Openluchtspeeltuin
De kinderen of kleinkinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de grote gratis Openluchtspeeltuin met tal van m
egaglijbanen,schommels, een dradencircus, miniauto’s, minigolf en een natuurlijkavonturenparcours. Er is een zone voor elke leeftijd. Voor kinderen meteen beperking zijn er speciale speeltuigen.

 

Groepen

Komje met een hele groep naar De Wijers? Bokrijk heeft een uitgebreidaanbod voor groepen. Van een ritje met de huifkar tot zelf brood bakken:het kan allemaal. Ook scholen kunnen er terecht voor een educatiefprogramma. Het programma ontdek je op www.bokrijk.be

 

Vissen

InBokrijk mag je vissen in de Grote Moffert aan de rand van het park. Jekan er snoek, zeelt, riet- en blankvoorn vangen. Je hebt er wel eenvisverlof (toelating) voor nodig te verkrijgen bij de domeinpolitie.

 

Eten & drinken

 

Wandelen

 

Zowel in Bokrijk als in Domein Kiewit vertrekken verschillende wandelroutes. Heel wat wandelpaden zijn verhard, prima geschikt dus voor een uitstapje met de buggy. Wil je het beste van beide domeinen én wandelen door het water? Kies dan voor de oranje route. Of ga all the way en stap de 80 km van de lange afstandswandeling.
De routes vind je op www.wandeleninlimburg.be

Natuurpunt vzw beheert de mooie natuur in dit gebied

 

KOOP DE WANDELKAART

Fietsen

 

Bokrijk en Domein Kiewit liggen op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop bij Toerisme Hasselt of bezoekersonthaal C-Mine in Genk. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de thematische fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Ook in het infocenter van Bokrijk zijn diverse fiets- en wandelkaarten verkrijgbaar. Dé topper is natuurlijk ‘Fietsen door het Water’, aan knooppunt 91. Je kan hier ook een fiets huren (10 euro per dag). Reserveer vooraf via 0800 96 96 2 (kies optie 2).

Een fiets huren kan via bokrijksales@limburg.be, vzw Basis op 0800 96 96 7 of www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice .

 

KOOP DE FIETSKAART

 

Picknicken

 

Neem je picknick mee, vlei je neer langs één van de vijvers in Domein Kiewit of Bokrijk en geniet van de rust.

 

Bokrijk-Kiewit

In de buurt

 

Bokrijk
Bokrijklaan 1, 3600 Genk

+32 11 26 53 00
www.bokrijk.be
infobokrijk@limburg.be

 

Aero Kiewit
Op het oudste vliegveld van België kan je sportvliegtuigjes en zweefvliegers bewonderen vanuit de gezellige taverne.

Luchtvaartstraat 100, Hasselt
www.aero-kiewit.org

Domein De Borggraaf
Vanuit Domein Kiewit of Bokrijk wandel je vlotjes naar Domein De Borggraaf, waar nóg een speeltuin op de kinderen wacht. Vanop het gezellige terras van Eetcafé De Kwaakvos hou je je kroost in de gaten, onder het genot van een fris drankje.

Borggravevijverstraat 7, Hasselt

Albertkanaal
Met een boottocht op het Albertkanaal doorkruis je De Wijers eens op een andere manier. Rederij Limburgia biedt verschillende cruiseformules aan.

Scheepvaartkaai 5, Hasselt
www.rederijlimburgia.be

 

Action Park

Beleef een spannende dag op het touwenparcours, de death ride, het waterparcours, de klimmuur en de
speleobox onder ervaren begeleiding. Of ga de uitdaging aan op de BMX-piste, het mountainbikeparcours of het oriëntatieparcours. De oriëntatiekaarten koop je in het sportcentrum.

Tulpinstraat 42, Hasselt

www.hasselt.be/nl/actionpark

 

Fietsen door het Water
Fietsknooppunt 91, 3600 Genk