Vandaag14°C

Beleven & ontdekken

Onthaalpunten

Heidestrand

Lappendeken van vijvers vol leven

 


Horeca Parking kindvriendelijk Uitkijkpunt

 

Zwanenstraat 105
   3520 Zonhoven

   +32 11 52 01 90 of +32 11 81 04 11
heidestrand.be/nl/
www.zonhoven.be/toerisme
toerisme@zonhoven.be

Heidestrand is the place to be voor de échte natuurliefhebber. Hier zit je in het hart van De Wijers, een echte hotspot voor tal van zeldzame dieren. Onder andere de roerdomp, boomkikker en woudaap hebben hier hun plekje gevonden. Vanop de uitkijktoren heb je een adembenemend zicht over de honderden vijvers. Bovendien bevindt zich hier het centrum van de viskweek: er zijn nog steeds enkele familiekwekerijen actief. Op de camping kan je logeren of een dagje komen zwemmen.

Wat kan je er doen?

 

Waterplezier

Camping Heidestrand biedt heel wat waterplezier voor klein en groot: een helderblauw openluchtzwembad met glijbaan en springplanken en een zwemvijver nodigen je uit voor een plons. Er is ook een ligweide, speeltuin, petanquevelden, sportveld, tafeltennis en een visvijver.

 

Wandelen

 

Aan de parking van Camping Heidestrand vertrekken verschillende wandelroutes die je het prachtige vijvergebied laten ontdekken. Onderweg vind je verschillende kijkhutten om de talrijke watervogels ongestoord te bespioneren. Vergeet zeker je spotterskaarten niet om de vogels, libellen of amfibieën te herkennen. De uitkijktoren bied je een uniek panorama over het water. Op de oranje route leer je alles over de relatie tussen de natuur en de viskweek. Bekijk de routes en kies jouw favoriete route op www.wandeleninlimburg.be  

KOOP DE WANDELKAART

 

Fietsen

 

Heidestrand ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop bij Toerisme Zonhoven. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice

 

KOOP DE FIETSKAART

 

Eten&drinken

 

In de zomer is het restaurant en de bar van Camping Heidestrand geopend. Ook niet-logés zijn er welkom!

 

In de buurt

 

Bezoek de viskwekerij
Maak kennis met de rijke geschiedenis van de lokale viskweek, leer alles over de kweek van zoetwatervissen en sta oog in oog met de vissen. Afhankelijk van het seizoen kan je hier talrijke vissoorten ’live‘ bewonderen. Tijdens het bedrijfsbezoek maak je ook kennis met het prachtige natuurgebied waarin de kwekerijen gelegen zijn.
www.zonhoven.be/producten/detail/186/zonhoven-hart-van-de-wijers

De Teut en Ten Haagdoorn
In de nazomer zijn natuurgebieden De Teut en Ten Haagdoorn op hun mooist. Dan kleurt de heide het landschap prachtig purper. Kristalheldere vennen en bijzondere panorama’s maken dit een unieke belevenis. De prehistorische holsteen, met 5.000 jaar oude polijstsporen geven een mysterieus tintje aan dit gebied.
www.wandeleninlimburg.be

www.natuurenbos.be/teut-tenhaagdoorn


De Holsteen
Op de site van de Holsteen vind je de enige vaste polijststeen in Vlaanderen. De prehistorische mens gebruikte de steen al voor het polijsten van werktuigen. In het gemeentehuis vind je heel wat archeologische voorwerpen in de permanente tentoonstelling over het prehistorisch leven in Zonhoven.
www.zonhoven.be/toerisme

 

Natuurgebied Ballewijer

Limburgs Landschap beheert de twee vijvers in dit gebied: de Ruddel en het Saarbroek. Het gebied is niet toegankelijk om de kwetsbare natuur te beschermen, maar je kan wel een blik werpen op de vijvers vanop het uitkijkplatform.

www.limburgs-landschap.be