Heidestrand | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

Heidestrand

 

 

Horeca Parking kindvriendelijk Uitkijkpunt

 

Zwanenstraat 105
   3520 Zonhoven

   +32 11 52 01 90 of +32 11 81 04 11
heidestrand.be/nl/
www.zonhoven.be/toerisme
toerisme@zonhoven.be

Lappendeken van vijvers vol leven

 

Bovenop de 15 meter hoge uitkijktoren zie je meteen waarom de viskwekers de ‘architecten van De Wijers’ zijn. Hier geniet je van een adembenemend zicht op een lappendeken van honderden vijvers. Vanuit de kijkhutten spot je zeldzame watervogels en andere dieren. Bezoek zeker de authentieke familiale viskwekerij en ontdek hoe ze vissen kweken. Bij warm weer kan je afkoelen in het openluchtzwembad of zwemvijver van het Heidestrand.

Wat kan je er doen?

 

Waterplezier

Camping Heidestrand biedt heel wat waterplezier voor klein en groot: een helderblauw openluchtzwembad met glijbaan en springplanken en een zwemvijver nodigen je uit voor een plons. Er is ook een ligweide, speeltuin, petanquevelden, sportveld, tafeltennis en een visvijver.

 

Wandelen

 

Aan de parking van Camping Heidestrand vertrekken verschillende wandelroutes die je het prachtige vijvergebied laten ontdekken. Onderweg vind je verschillende kijkhutten om de talrijke watervogels ongestoord te bespioneren. De uitkijktoren bied je een uniek panorama over het water. Op de oranje route leer je alles over de relatie tussen de natuur en de viskweek. Bekijk de routes en kies jouw favoriete route op www.wandeleninlimburg.be

De natuur wordt er beheerd door Natuurpunt  en Agentschap voor Natuur en Bos.

KOOP DE WANDELKAART

 

Fietsen

 

Heidestrand ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop bij Toerisme Zonhoven. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice

 

KOOP DE FIETSKAART

Eten&drinken

 

In de zomer is het restaurant en de bar van Camping Heidestrand geopend. Ook niet-logés zijn er welkom!

 

In de buurt

 

Bezoek viskwekerij Vandeput
Maak kennis met de rijke geschiedenis van de lokale viskweek, leer alles over de kweek van zoetwatervissen en sta oog in oog met de vissen. Afhankelijk van het seizoen kan je hier talrijke vissoorten ’live‘ bewonderen. Tijdens het bedrijfsbezoek maak je ook kennis met het prachtige natuurgebied waarin de kwekerijen gelegen zijn.

Boomsteeg 46, Zonhoven
www.zonhoven.be/producten/detail/186/zonhoven-hart-van-de-wijers

De Teut en Ten Haagdoorn
In de nazomer zijn natuurgebieden De Teut en Ten Haagdoorn op hun mooist. Dan kleurt de heide het landschap prachtig purper. Kristalheldere vennen en bijzondere panorama’s maken dit een unieke belevenis. De prehistorische holsteen, met 5.000 jaar oude polijstsporen geven een mysterieus tintje aan dit gebied.

Donderslagseweg, Zonhoven
www.wandeleninlimburg.be

www.natuurenbos.be/teut-tenhaagdoorn


De Holsteen
De Holsteen is de enige vaste polijststeen in Vlaanderen, die gebruikt werd door prehistorische boeren om
hun bijlen te polijsten. Hij ligt in een rijke archeologische zone waar 11.000 jaar geleden rendierjagers kampeerden. Het rendierjagerspad brengt je langs beide locaties. Meer weten? Bezoek de permanente tentoonstelling over het prehistorisch verleden van Zonhoven in het gemeentehuis.

Hengelhoefseweg, Zonhoven
www.zonhoven.be/toerisme

 

Natuurgebied Ballewijer

Limburgs Landschap beheert de twee vijvers in dit gebied: de Ruddel en het Saarbroek. Het gebied is niet toegankelijk om de kwetsbare natuur te beschermen, maar je kan wel een blik werpen op de vijvers vanop het uitkijkplatform.

Molenschansweg, Zonhoven

www.limburgs-landschap.be

 

Park Dijkbeemden

In het centrum van Zonhoven ligt het idyllische wandelpark Dijkbeemden. De allerkleinsten houden zeker van het Lotje wandelpad, een heksig-leuke wandelzoektocht, met leuke doe- en denkopdrachten.

Dijkbeemden, Zonhoven

www.lotje.net/lotje_wandelpad.html

www.zonhoven.be