Ontdek de streek
Meer ruimte voor water in Bokrijk en Kiewit
Quick wins
Onthaalpunt Kiewit
Wat?
Domein Kiewit is één van de acht poorten van de Wijers. Vanuit die toegangspoorten kunnen bezoekers de pracht van de 1001 vijvers ontdekken. De Vlaamse Landmaatschappij en de gemeentebesturen werken samen om de Wijerspoorten te verbeteren. Er komen zit- en picknickbanken, fietsenstallingen, infoborden... Alles om het voor bezoekers nog aangenamer, gemakkelijker en herkenbaarder te maken.
Wat verandert er in Kiewit?
1. De parking wordt heraangelegd en onthard.
2. Er komt een nieuwe, toegankelijke bushalte, zodat ook mensen met een rolstoel, kinderwagen of visuele beperking vlot de bus kunnen nemen.
3. Naast de parking komt een infopunt over De Wijers. Dit wordt het vertrekpunt van alle wandel- en fietsroutes.
4. De beukendreef wordt hersteld en doorgetrokken tot het sportcentrum van Kiewit. Zo ontstaat er een veilige fiets- en wandelverbinding.
5. Om de toegang naar de parking te accentueren, komt hier een welkomstbaken van De Wijers.
Timing?
De omgevingsvergunningsaanvraag werd in oktober 2024 ingediend. Volgens de huidige planning gaan de werken in de zomer van 2025 van start.
Infomarkt
In het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag organiseerden we op 10 december 2024 een infomarkt op Domein Kiewit. Aan de hand van enkele infopanelen konden bezoekers alles te weten komen over de werken. Bekijk de infopanelen hier.
Blue Deal Boxbergheide (Fluvius)
Wat?
Fluvius werkt begin 2025 aan een nieuwe bufferzone in Craenevenne, waar het hemelwater via de gescheiden rioolstelsels naar het natuurgebied komt. Door een buffering te voorzien, wordt het afstromend water langer opgehouden, kan het infiltreren in de ondergrond en zorgt het stroomafwaarts voor minder wateroverlast bij bijvoorbeeld hevige buien. In drogere perioden blijft de ondergrond dan weer langer vochtig door al het water dat kon insijpelen. Dat biedt kansen voor de ontwikkeling van natte natuur.
Die natte natuur vraagt ook om zuiver water. Daarom legt Fluvius naast een bufferzone ook een zuiveringszone aan, onder de vorm van een breed, open bekken, waarrond rietkragen worden aangeplant en een ondiepe, kronkelende gracht met overstromingsveld. Indien nodig kan een mogelijke vervuiling in deze zone worden opgehouden en worden opgelost voor het water het natuurgebied instroomt. Maar ook onder gewone omstandigheden werkt dit systeem zuiverend doordat planten en rietkragen langs de oevers grotere onzuiverheden laten bezinken.
Deze werken kaderen binnen de zogenaamde ‘Blue Deal’ projecten van de Vlaamse overheid. Dit is een plan dat de Vlaamse Regering in de zomer van 2020 lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het plan bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.
Ook binnen ‘Natuurherstel Bokrijk-Kiewit’ wordt er gewerkt in het gebied Craenevenne-De Kneipp. Na de herinrichting door Fluvius werken we er aan het behoud en de ontwikkeling van soortenrijk grasland, en zorgen we voor een functionele natuurverbinding tussen Het Wik en De Maten.
Timing?
Van zodra er meer info is over de concrete timing van de werken, lees je dat op deze webpagina.