Steltloperswandeling aan de Kleen Meulen en vijvers van Schalbroek (Lummen) | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Agenda

Steltloperswandeling aan de Kleen Meulen en vijvers van Schalbroek (Lummen)

© Natuurpunt

Om je zondag goed in te zetten: een ontspannen ochtendwandeling in de natuur. We starten om 10u en eindigen iets voorbij het middaguur. Vergeet je verrekijker niet.

Na hun verblijf in warmere oorden tijdens de wintermaanden komen de steltlopers stilaan weer naar hun broedgebieden in de Lage Landen. Het weidse polderlandschap van het Schulensbroek is een ideale habitat voor weidevogels zoals grutto en wulp. Zoals hun naam het doet vermoeden hebben deze steltlopers relatief lange poten. Ze leven meestal in de omgeving van water. Met hun speciale snavel in de vorm van een pincet, kunnen ze gemakkelijk insecten, wormen en kleine visjes oppikken. De gids laat je kennismaken met o.a grutto, watersnip en wulp,... Vergeet je verrekijker niet!

De vijvers van Schalbroek en de vijvers rond de Kleen Meulen werden rond 1970 aangelegd. De Mangelbeek werd afgedamd om de bemden of weiden te bevloeien en de grasopbrengst te verhogen. Eerst dienden de vijvers voor de kweek van karpers. Nadien werd het 7 ha grote vijvergebied erkend als natuurgebied. Voor het Life Delta-project werden de zes vijvers van Schalbroek onder handen genomen. En met resultaat. Plantengroei en dierenleven zijn in volle ontwikkeling in het Lummensbroek. En dat kan je met eigen ogen zien: op het kalme water van de vijvers zijn er altijd wel vogels te spotten.

Praktisch? Afspraak iets voor 10u aan de Kleen Meulen. Parkeren kan op de aangegeven plekken langs de weg.
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt en 2 euro voor niet-leden.
Deelnemen? Aan deze activiteit kunnen 30 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder. 

Praktische info

terug