Fietsen | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Wandelen & fietsen

Fietsen

 

 

 

De fiets is hét ideale vervoersmiddel om De Wijers te verkennen. Via het goed uitgestippelde Limburgse fietsroutenetwerk fiets je langs, op en zelfs door het water. Stippel zelf je route uit aan de hand van de knooppunten.

Fiets huren


Op verschillende locaties in De Wijers vind je de groene Fietsparadijs Limburg fietsen. Kies voor een comfortabele stadsfiets met of zonder kinderzitje, een elektrische fiets, een co-pilottandem voor een volwassene en kind, een gewone tandem of een kinderfiets. Reserveren doe je via www.fietsparadijslimburg.be

Verder staan er nog verschillende andere Limburgse fietsverhuurders voor je klaar met een divers aanbod.

Meer info op www.visitlimburg.be

 

Werkzaamheden en omleidingen

Check voor je vertrek best eventuele omleidingen of wegwerkzaamheden op https://www.visitlimburg.be/nl/aanpassingen-en-werkzaamheden

 

Bijzondere fietsroutes

 

Fietsen door het Water

Sta oog in oog met zwanen en andere watervogels die het wateroppervlak van de vijvers verkennen. In Bokrijk fiets je letterlijk 212 meter lang door het water! Een unieke belevenis. Je vindt Fietsen door het Water tussen knooppunt 91 en 243 van het Limburgse fietsroutenetwerk .

 

 

Themafietskaart

Geen zin om zelf te puzzelen met de knooppunten? Wij hebben voor jou de mooiste routes uitgestippeld op de themafietskaart De Wijers. 5 fietsroutes van 28 tot 48 km gidsen je door het land van 1001 vijvers.

Koop de fietskaart

Geologische fietsroutes

Bekijk het gebied eens door een andere bril. Volg de 2 geologische fietsroutes die je laten kennismaken met de specifieke ondergrond van De Wijers en de relatie met het reliëf, fauna en flora. Te verkrijgen bij de toeristische dienst.

 

 

Kastelenfietsroute

Bewonder de kastelen en historische plekjes in Heusden-Zolder per fiets. De lus is ongeveer 29 km lang. De route is bewegwijzerd met zeshoekige borden en start aan het Infokantoor van Vist Heusden-Zolder, Vrunstraat 6, Heusden-Zolder.

 

 

Happen en trappen door het land van 1001 vijvers

Fietsen én lekker eten? Dat kan met een 'Happen en Trappen' arrangement. Uitgestippelde fietslussen laten je de mooiste plekjes van De Wijers zien. Onderweg hou je halt in verschillende restaurants, waar je 5 gangen krijgt voorgeschoteld. Welke route kies jij? www.happenentrappen.be

 

 

Hasseltse fietsroutes

Ontdek de groene rand van Hasselt al fietsend. Proef onderweg van de smaak van de Hasseltse deelgemeenten en vergeet vooral niet om af en toe halt te houden bij de adembenemende historische pracht en de bijzondere natuurtaferelen. Bovendien krijg je kortingsbonnen voor onderweg! Start aan de Abdijsite Herkenrode, Herkenrodeabdij 4 of Maastrichterstraat 59, Hasselt.


 

 

Fietsen in Houthalen-Helchteren

Verschillende lussen, op en naast het bestaande fietsroutenetwerk, brengen je naar de mooiste, vaak verborgen plekjes van Houthalen-Helchteren. Fiets dwars doorheen de vakantieparken Hengelhoef en Molenheide, maak kennis met het unieke verleden van Meulenberg of laat je verrassen door het prachtige groen en de stilte van de natuur. Haal de lokale fietskaart gratis bij de toeristische dienst of download 'm hier .

Populierenroute

Start op het historische Gemeenteplein van Lummen en ontdek heel wat erfgoedparels gelegen in het groen. Uiteraard kom je ook langs het Schulensmeer, de grootste binnenwaterplas van Vlaanderen.

 

 

Fietsen op Circuit Zolder

Op Circuit Zolder zwaaien niet enkel snelle bolides de plak, je mag er ook fietsen! Elke dinsdag-, woensdag- en donderdagavond is de piste open voor koersfietsen, mountain- en citybikes. Op maandagavond zijn skeelers en g-wielrenners welkom.

 

 

Kolenspoor

De zeven Limburgse steenkoolmijnen waren tot lang in de 20ste eeuw het kloppende economische hart van de regio en zelfs van België. De slagader was het Kolenspoor: een 70 km lange spoorweg van Beringen tot Maasmechelen waarover werkkrachten en goederen werden vervoerd.
Het Kolenspoor is een belangrijke fietsader door De Wijers. Deze route, die industrieel erfgoed paart aan waardevolle landschappen, wordt ontwikkeld tot een slow track route voor betekenisvol toerisme. Behalve mooie uitzichten over De Wijers vind je er heel wat uniek erfgoed, zoals het rendierjagerspad in Zonhoven vlakbij de Teut of het pomphuis  in Houthalen aan de Laambroekvijvers. Beiden worden de volgende jaren verder ontwikkeld.