Ken jij de kikkers van De Wijers al? | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Ken jij de kikkers van De Wijers al?

 

 

De Wijers is het land van 1001 vijvers. En die zijn een fantastische plek voor kikkers en padden. In de periode van begin mei tot eind juni hoor je ze er overal. De volwassen mannetjes proberen dan met hun gekwaak vrouwtjes te lokken om zich daarna voort te kunnen planten. In De Wijers hoor je tot wel 6 verschillende soorten kikkers. Ben jij benieuwd welke en hoe je ze kan herkennen? Lees dan snel verder!

 

Dé beroemdste kikker van De Wijers

Misschien wel dé beroemdste kikker van De Wijers: de boomkikker! Een heel kleine kikker met een grasgroene kleur en een donkere streep die rug en buik scheidt. Deze gladde kikker is speciaal, want hij is de enige in onze streek die zuignapachtige hechtschijfjes heeft om te kunnen klimmen.

 

Hij eet voornamelijk insecten, zoals vliegen, muggen, kevers en wantsen. Je kan hem vinden in zonnige lage braamstruiken liefst dicht bij het water. Overwinteren doet hij dan graag weer in de strooisellaag of in houtstapels.

 

Zijn gekwaak hoor je tijdens warme avonden en bij windstille dagen tot wel een kilometer ver. Benieuwd hoe hij klinkt? Klik dan hier.

 

 

Wist je dat de kleur van deze kikker licht kan veranderen afhankelijk van het tijdstip van de dag en de temperatuur? Zo kan hij bij kouder weer iets donkerder kleuren dan bij warmere temperaturen.

 

Een kleine vriend

Wist je dat ‘de groene kikker’ eigenlijk niet bestaat? Er bestaat wel een groene kikkercomplex en daar is de poelkikker, naast de meer- en bastaardkikker, er één van. Deze kikker is de kleinste (8 cm) van het hele groene kikkercomplex.

 

Hij is herkenbaar aan de grasgroene kleur met een helgroene middenstreep en de iets plattere neus dan de bastaardkikker. Je kan hem onderscheiden door zijn langgerekt gekwaak zowel in de avonden als overdag. Je hoort hem hier.

 
Wist je dat het hoofd en het bovenlichaam van de poelkikker fel geel kan worden tijdens het broedseizoen?

 

Het buitenbeentje van de familie

De bastaardkikker hoor je vaak op zwoele zomeravonden en ook overdag op warme, zonnige dagen. Hij heeft een heel luide, herkenbare kwaak die je hier hoort.

 

De bastaardkikker is een kruising tussen een poel- en meerkikker, is 10 cm groot en heeft een scherpe langwerpige snuit. Spotten doe je hem aan vennen, vijvers, sloten en zelfs kanalen. Ook deze kikker eet voornamelijk insecten.

 

 

 

Wist je dat de vrouwtjes van deze kikker tot wel 8000 eitjes kunnen leggen?

 

De meest voorkomende kikker van België

Deze bruin gekleurde kikker is een van de meest voorkomende soorten in België. Opvallend is de zwarte vlek die je tussen zijn oog en voorpoot vindt. Je vindt de bruine kikker bijna overal: van tuinen tot in bossen. Tijdens de voortplanting vind je ‘m in het water.

 

Kevers, sprinkhanen, spinnen, mieren, wormen, duizendpoten en (naakt)slakken maken allemaal onderdeel uit van zijn dieet. Bij grote honger eet hij zelfs muizen en kleinere kikkers.

 

Horen doe je hem rond het middaguur of in de schemering. Zijn gekwaak is brommend en geraakt niet verder dan 10 tot 20 meter. Je hoort hem hier.

 

Wist je dat bruine kikkers tot wel 10 jaar kunnen worden?

 

Zeldzaam wondermooi

De heikikker is vrij zeldzaam. Hij is te herkennen aan de bruinrode kleur met donkere vlekken over zijn lijf. Hij heeft bijna altijd een rugstreep, die tot voorbij de ogen gaat, maar wat hem echt onderscheidt van de verwante bruine kikker, is de spitsere snuit en langere achterpoten.

 

Deze kikker eet graag vliegen, vlinders, larven, slakken en wormen. Tussen oktober en maart neemt hij een winterslaap. Tussen half maart en half april gaat hij vol voor de voortplanting. Op zonnige dagen rond het middaguur en aan het begin van de avond. Zijn gekwaak klinkt als luchtbellen onder water.

 

Wist je dat het mannetje tijdens de paartijd een blauwe kleur krijgt?Dat komt doordat hij een lymfevloeistof onder zijn huid pompt. Hierdoor zwelt hij ook een beetje op.

 

De muzikant

De meerkikker is een echte muziekmaker. Je hoort hem namelijk al van ver kwaken. Naast zijn gekwaak, herken je hem aan de olijfbruine rug met afgelijnde bruine vlekken. Deze kikker eet alles wat op zijn pad komt en in zijn mond past. Van spinnen, mieren, rupsen tot vissen, salamanders, muizen, en zelfs zangvogels en andere meerkikkers.

 

Wist je dat deze kikker overwintert onder water. Hij ademt dan via zijn huid.

 

 

 

Ken jij het verschil tussen kikker en pad?

 

Een kikker heeft een gladde vochtige huid. Daarnaast hebben ze lange achterpoten met zwemvliezen waarmee ze ver kunnen springen en snel kunnen zwemmen.
Een pad heeft dan weer een droge, wratterige huid. De achterpoten zijn veel korter. Zij kunnen dus minder ver springen, sommige soorten lopen zelfs in plaats van te springen.

 

TIP:

Zin om deze kikkers en andere dieren te spotten in De Wijers? Neem dan zeker onze spotterskaarten mee op stap. Nog geen spotterskaarten? Koop ze dan in onze webshop .

 

Heb jij één van de kikkers gespot? Maak er dan een foto van en voeg ‘m toe op waarnemingen.be.

 

 

 

 

Foto's: Frans Van Bauwel, Dirk Ercken, Miroslav Hlavko, Grashopper, An De Wilde