Maak je klaar voor de tocht! | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Maak je klaar voor de tocht!

 

 

Ieder najaar maken miljoenen vogels zich klaar om hun broedgebied te verlaten en te trekken naar warmere oorden om er te overwinteren. Ze zoeken de zon, maar vooral voedsel, op en vliegen er duizenden kilometers voor naar het Zuidwesten van Europa of zelfs West-Afrika. Toch maakt niet iedere vogel de reis. Sommige soorten blijven liever wat langer hier of vertrekken zelfs helemaal niet. Gelukkig hebben we in De Wijers verschillende vogelkijkhutten en kijkwanden waar je de vogels kunt bespieden zonder ze te storen.

 

Wie kun je tegen het lijf fladderen?

Grote Zilverreiger

 

Grote Zilverreiger

 

Deze reiger is herkenbaar aan de lange gele snavel en zwarte poten. In de broedtijd zijn ze vaak te zien in rietmoerassen. Bij de overtocht naar warmere oorden zie je ze vaak op weilanden en sloten, op zoek naar lekkere vis.

 

Zo klinkt deze vogel        Noord Afrika       Schulensbroek

 

Waterral

 

Waterral

 

De Waterral is bruin gestreept, heeft een grijs voorhoofd, grijze buik, een lange rode snavel en lange dunne tenen. Daarnaast herken je hem aan zijn opvallende roep. Het is een vogel die vaak blijft tijdens de winter. Als ie toch de overtocht maakt, vind je hem in het noorden van Afrika tot het zuidwesten van Azië.

 

Zo klinkt deze vogel        Noord Afrika       Heidestrand

 

Zwarte Ooievaar

 

Zwarte Ooievaar

 

Deze zeldzame ooievaar heeft een opvallend zwarte hals en wittebuik. Hij heeft een lange rode bek en lange poten. De ooievaar kan welminutenlang vliegen zonder zijn vleugels te hoeven bewegen.

 

Zo klinkt deze vogel       Noordoost Afrika       Bokrijk / Wijvenheide

 

Kluut

 

Kluut

 

De kluut heeft een opvallend wit-zwarte verenkleed, lange poten eneen kenmerkende opgewipte snavel. Als hij kuikens heeft, dan doet de Kluut ofhij gewond is en schrikt zo de vijand af.

 

Zo klinkt deze vogel        Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika       Platwijers / Schulensbroek

 

Meerkoet

 

Meerkoet

 

De zwarte kop met wit voorhoofd en zijn lange poten maken van de meerkoet opvallende verschijning. Wordt ook weleens de waterkip genoemd. De vogels hebben een scherpe roeptoon, waarmee ze hun territorium afbaken.

 

Zo klinkt deze vogel       Noord Afrika tot zuidoost Azië        Platwijers

 

Ontdek alle kijkhutten

Spot alles in De Wijers met onze spotterskaarten

Foto's: Maurice Dekens, Maarten Drybooms, Dieder Plu, Robin Reynders