Deel jouw lievelingsplekjes in De Wijers | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Deel jouw lievelingsplekjes in De Wijers

 

 

De Wijers stelt zich in september kandidaat bij de Vlaamse regering als landschapspark. Om die kandidatuur kracht bij te zetten, roepen we onze inwoners op om deze zomer massaal de mooiste plekjes van De Wijers te delen op sociale media met de hashtag: #mijnwijers. Zo kan heel Vlaanderen met eigen ogen zien hoe trots wij op onze streek zijn en wordt Iedereen De Wijers.

 
De Wijers is een unieke streek vol leven, betoverende natuur en inspirerende cultuur. De belangrijke troeven van het gebied ‘De Wijers’, dat zich situeert in de gemeenten Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen en Diepenbeek, werden al in de jaren ’80 erkend.

 

Gedeputeerde voor milieu en natuur Bert Lambrechts: “Deze waterrijke streek beschikt over uniek landschappelijk erfgoed en bijzondere natuurwaarden. Immers, De Wijers bestaat voor meer dan de helft uit natuur, waarvan meer dan 6000 ha geniet van een Europese bescherming als Natura2000-gebied. De vijvers van De Wijers vormen een kraamkamer voor heel wat zeldzame diersoorten, zoals de woudaap en de roerdomp (twee reigerachtigen) en Vlaanderens enige boomkikker.

 

Die unieke natuurwaarden zijn te danken aan het vele water in de streek: 8 beekvalleien doorkruisen het gebied en liggen aan de basis van de vorming van de meer dan 1.000 vijvers die het gebied rijk is. De vijvers ontstonden op verschillende manieren: ze werden gegraven onder impuls van de Abdij van Herkenrode of uitgestoken voor het ontginnen van turf. Vandaag resulteert dat in een lappendeken van vijvers, plassen en meren. De afgelopen jaren werd door de 19 partners van De Wijers al hard samengewerkt aan de verbetering van het landschap, openstelling voor het publiek en promotie van de streek.

 

Iedereen De Wijers
De Wijers is kandidaat om het label Landschapspark te halen. Om die kandidatuur te steunen, roepen we jullie hulp in. Tijdens wandelingen en uitstappen blijkt immers telkens weer hoe trots de inwoners zijn op hun Wijers, die vaak letterlijk aan hun achtertuin liggen. Dat willen we deze zomer aan heel Vlaanderen laten zien.

 

Deel tot 31 augustus jouw mooiste bekende en minder bekende plekjes in De Wijers met de hashtag #mijnwijers op sociale media en maak iedereen De Wijers! Onder de Wijerfans wordt een verrassingspakket verloot.

 

Foto: © Robin Reynders Provincie Limburg