7 geheime nazomertips in De Wijers | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

7 geheime nazomertips in De Wijers

 

De Wijers prinsenhof

Prinsenhof, Kuringen (foto: Robin Reynders)

 

Op een stille ochtend even wegduiken in de natuur om volledig te ontspannen. Willen we dat niet allemaal in de drukke maand september? Wij nemen je mee naar 7 geheime plekjes in De Wijers, waar je helemaal tot rust kan komen.

 

 

De Teut

 

De Teut - Bart Liesenborgs

 

Met misschien nog net de laatste bloeiende heide is de Teut in september een absolute aanrader. In deochtenduurtjes is het er niet alleen lekker rustig – op enkele reeën na die je weg kruisen –, mysterieuze nevelslierten zorgen er voor een sprookjesachtige sfeer.

 

 Donderslagseweg, Zonhoven

Bekijk de route

 

Kleen Meulen

 

Kleen Meulen - Robin Reynders

 

Aan de Lummense watermolen ‘Kleen Meulen’ vertrekt een mooie wandeling die je langs de rustige vijvers van het Lummens broek leidt. Maak even een ommetje naar de vogelkijkhut, want hier spot je zeker en vast tal van reigers, eenden en vele andere watervogels.

 

 Mangelbeekstraat 56, Lummen
Bekijk de route

 

 

Stiemervallei – Kielenswen

 

Het Kielenswen, brongebied van de Schabeek, werd door Franstalige kunstenaars en botanisten niet voor niets ‘Les marais de Winterslag’ genoemd. Het is een moerassig gebied vol natuur. Met de Stiemervalleiwandeling van 3 km, wandel je langs het Kielenswen, de Sint Martensberg en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog, die vandaag vol leven zitten.

 

 Vennestraat, Genk

Bekijk de route

 

Pomphuis en Laambroekvijvers

 

Pomphuis - robin Reynders

 

Verscholen achter de oude mijngebouwen van Houthalen-Helchteren liggen de Laambroekvijvers, met een verrassend stukje mijnnostalgie: het voormalige pomphuis, dat dateert van 1939. Van hieruit pompte men koelwater uit de vijver naar de mijn. De komende jaren wordt het pomphuis gerenoveerd en is het de bedoeling om terug water op te pompen. Dat gaat niet meer naar de mijnen maar naar verschillende bassins, om de omliggende natuur te vernatten. Via wandelingen die vertrekken aan Café Vini’s, kan je het mooie gebied bezoeken.

 Stationsstraat 120, Houthalen-Helchteren

Bekijk de route

 

De Dijken

 

 

Waar de Demer en Caetsbeek samenvloeien vind je een klein natuurgebied: De Dijken. De perfecte plek voor een heerlijke wandel- of fietstocht, met rustpauze aan de zonnewijzer. Om er te geraken volg je vanaf het Demerstrand de oranje route (ca. 10 km)

 

 Demerstrand, Stationsstraat 27, Diepenbeek

Bekijk de route

Mangelbeekvallei en Domherenpark

 

Vertrek aan het Domherenhuis (en bezoek zeker ook even het Domherenpark, dat vol monumentale oude bomen staat) en duik dan de Mangelbeekvallei in. Misschien wel letterlijk, want verwacht je aan veel nattigheid in dit moerassig gebied. Prachtige waterplassen, elzenbroekbossen en misschien wel Schotse hooglandrunderen vormen de beloning voor je dapperheid.

 

 Dekenstraat 39, Heusden-Zolder

Bekijk de route


Prinsenhof

 

Het kasteel Prinsenhof in Kuringen was in de loop der tijden de residentie van de graven van Loon, prins-bisschoppen van Luik. Het kasteel wordt omringd door de prinsbeemden: een mooi stukje natuur, dat de komende jaren nog versterkt wordt.

Prinsenhofweg 21, Hasselt (Kuringen)
Bekijk de route

 

Foto's: Robin Reynders, Bart Liesenborgs