Vandaag14°C

Beleven & ontdekken

Onthaalpunten

Bolderberg

 


 

Horeca Hondenzone Parking Picknicken kindvriendelijk Uitkijkpunt

 

Galgeneinde 22
    3550 Heusden-Zolder

    +32 11 80 80 88
http://toerisme.heusden-zolder.be
toerisme@heusden-zolder.be

Als je Bolderberg binnenrijdt - tussen twee vijvers door - voel je het meteen: hier kom je in het hart van De Wijers. De deelgemeente ontleent haar naam aan getuigenheuvel ‘de Bolderberg’, letterlijk een stevige berg die uitsteekt boven het dorp. Op het hoogste punt staat in alle stilte De Kluis, waar nog steeds een kluizenaar woont. Domein Bovy is al jarenlang een van de fraaiste plekjes van Bolderberg. De vakwerkhuizen en groene omgeving ademen sfeer en gezelligheid. Even verderop is het aan de fans van actie en avontuur, op Circuit Zolder.

 

Wat kan je er doen?

 

Domein Bovy
De allerkleinsten worden door Martin de ijsvogel op sleeptouw genomen tijdens een spannende zoektocht op Domein Bovy. Nadien kunnen ze spelen op de speeltuin.
Kippen, schapen, geiten, cavia’s en varkens verwelkomen je op de kleine kinderboerderij. Je mag zelfs de dieren aaien. Ook rolstoelen kunnen in de hokken.

De Kluis van Bolderberg

Al in 1673 liet pelgrim Lambert Hoelen, na een bezoek aan het bedevaarthuisje van Loreto, een replica bouwen op de Bolderberg. Het werd een belangrijk bedevaartsoord en tot op vandaag woont hier een kluizenaar. Neem gerust een kijkje in de kapel en bewonder het panoramisch zicht op het kasteel van Terlaemen (niet toegankelijk). De routes naar de Kluis vertrekken aan Domein Bovy.


Circuit Zolder
Fans van actie en avontuur mogen Circuit Zolder niet missen. Niet alleen de ronkende motoren zijn hier de baas, ook fietsers palmen geregeld het circuit in. Breng een bezoekje achter de schermen of kies één van de spannende activiteiten. Wat dacht je van rijden met een elektrische motor, paintball for kids of bmx? Liever karten of racen met een flessenkist? Het kan allemaal.
http://toerisme.heusden-zolder.be
www.circuit-zolder.be

Wandelen

 

Op Domein Bovy vertrekken verschillende wandelroutes, zowel op het domein zelf, als naar de Kluis of langs het Albertkanaal. Zoek jouw favoriete route op www.wandeleninlimburg.be

 
KOOP DE WANDELKAART

Fietsen

 

Bolderberg ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop in het infokantoor Toerisme. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice

Aan het infokantoor Toerisme start ook de Happen&trappen-route.

http://toerisme.heusden-zolder.be

 

KOOP DE FIETSKAART

 

Eten&drinken

  • De Winning op Domein Bovy
  • Verschillende restaurants en cafés in centrum Bolderberg

In de buurt

 

Openluchtzwembad Terlaemen
Een gezellige ligweide met sportveldjes, een kinderbad en een glijbaan: plezier verzekerd voor het hele gezin.
http://toerisme.heusden-zolder.be

De Wijers op een segway
Maak een tochtje door het land van 1001 vijvers op een segway. Je staat rechtop en rijdt door naar voren of achteren te leunen. Stil én CO2-vrij!
www.iventura.be

 

Kasteel Meylandt

Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit 1907. Vandaag zetelt hier de Academie voor beeldende kunsten. Het park is vrij te bezoeken. Aan de ingang vind je een hondenlosloopzone.

http://toerisme.heusden-zolder.be

 

Terlaemen en Vogelsanck

De kastelen Terlaemen en Vogelsanck drukken hun stempel op De Wijers. De grote vijvers bepalen mee het uitzicht en zorgen voor waardevolle natuur. De kastelen zijn nog steeds bewoond en niet vrij te bezoeken. Het domein Vogelsanck is wel toegankelijk, maar enkel via de bewegwijzerde wandelwegen. Een begeleid bezoek met natuurgids kan je aanvragen bij de dienst toerisme.

http://toerisme.heusden-zolder.be

 

Park Domherenhuis

Het kasteel Domherenhuis dateert uit 1795 en behoorde oorspronkelijk aan de familie de Villenfagne de Vogelsanck. Vandaag vind je hier de kantoren van Limburgs Landschap vzw. Bij het kasteel hoort een groot park in Engelse landschapsstijl. Het park is vrij te bezoeken.

http://toerisme.heusden-zolder.be

 

ZLDR Luchtfabriek
Het mijnverleden is in Heusden-Zolder nog goed zichtbaar. De mijnterril kan je beklimmen, met een geweldig uitzicht over heel Limburg als beloning. Ook de mijngebouwen zijn te bezoeken. ZLDR Luchtfabriek dompelt je helemaal onder in de donkere mijngangen.
http://toerisme.heusden-zolder.be

www.natuurenbos.be/mijnterril-heusdenzolder