Domein Bovy | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

Domein Bovy

 

 

Horeca Hondenzone Parking Picknicken kindvriendelijk Uitkijkpunt

 

Galgeneinde 22
    3550 Heusden-Zolder

    +32 11 80 80 88
www.visitheusden-zolder.be
toerisme@heusden-zolder.be

 

De Wijers in 't klein

 

Via een panoramische route door het water kom je Bolderberg binnen. Wandel over het water, volg Martin de IJsvogel en knuffel de dieren op het gezellige Domein Bovy. Beklim de Bolderberg, bewonder het adembenemende zicht op het kasteel en de vijvers van Terlaemen en kom even tot rust aan de Kluis. Meer fan van sport en snelle actie? Mis dan zeker Circuit Zolder niet.

Wat kan je er doen?

 

Domein Bovy
De allerkleinsten worden door Martin de IJsvogel op sleeptouw genomen tijdens een spannende zoektocht op Domein Bovy. Nadien kunnen ze spelen op de speeltuin.
Kippen, schapen, geiten, pauwen en varkens verwelkomen je op de kleine kinderboerderij.

Gluur ook eens binnen bij onze nestkasten voor mezen, kerkuilen en ijsvogels via de speciale birdcams, die geplaatst werden met middelen uit het Wijersfonds.

De Kluis van Bolderberg

Al in 1673 liet pelgrim Lambert Hoelen, na een bezoek aan het bedevaarthuisje van Loreto, een replica bouwen op de Bolderberg. Het werd een belangrijk bedevaartsoord en tot op vandaag woont hier een kluizenaar. Neem gerust een kijkje in de kapel en bewonder het panoramisch zicht op het kasteel van Terlaemen. De routes naar de Kluis vertrekken aan Domein Bovy. De omgeving van de Kluis is eigendom van de familie de Villenfagne de Vogelsanck en wordt beheerd door Limburgs Landschap vzw.

 

Wildplukpad

Volg het wildplukpad op Domein Bovy en kom alles te weten over wilde eetbare bomen, struiken en kruiden. Ontdek hoe je veilig en duurzaam 'wild' kan plukken en hoe je heerlijke gerechte kan maken met wat de natuur ons geeft. Volg de wildpluk-icoontjes op Domein Bovy, haal je gratis wildplukkaart af bij Visit Heusden-Zolder. Nog veel meer leuke weetjes en recepten vind je op www.parkenmetsmaak.be 


Circuit Zolder
Fans van actie en avontuur mogen Circuit Zolder niet missen. Niet alleen de ronkende motoren zijn hier de baas, ook fietsers palmen geregeld het circuit in. Breng een bezoekje achter de schermen of kies één van de spannende activiteiten. Wat dacht je van paintball for kids? Of je eigen zeepkist bouwen? Het kan allemaal.

www.visitheusden-zolder.be
www.circuit-zolder.be

www.dynamixx.be

Wandelen

 

  • Op Domein Bovy vertrekken verschillende wandelroutes, zowel op het domein zelf, als naar de Kluis of langs het Albertkanaal. Zoek jouw favoriete route op www.wandeleninlimburg.be

KOOP DE WANDELKAART

Fietsen

 

Bolderberg ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop in het infokantoor Toerisme. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice  

Een hele dag happen en trappen, waarbij je tijdens het fietsen regelmatig op verschillende smakelijke adresjes stopt, kan je hier reserveren.

KOOP DE FIETSKAART

 

Eten&drinken

  • Verschillende restaurants en cafés in centrum Bolderberg. Op Domein Bovy zelf vind je Het Goed van Bovy

In de buurt

 

Openluchtzwembad Terlaemen
Een gezellige ligweide met sportveldjes, een kinderbad en een glijbaan: plezier verzekerd voor het hele gezin.

Kerkstraat 110, Heusden-Zolder
www.visitheusden-zolder.be

Openluchtzwembad Terlaemen

De Wijers op een segway
Maak een tochtje door het land van 1001 vijvers op een segway. Je staat rechtop en rijdt door naar voren of achteren te leunen. Stil én CO2-vrij!

Vrunstraat 157, Heusden-Zolder
www.iventura.be

 

Kasteel Meylandt

Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit 1907. Vandaag zetelt hier de Academie voor beeldende kunsten. Het park is vrij te bezoeken. Aan de ingang vind je een hondenlosloopzone.

Meylandtlaan 20, Heusden-Zolder

www.visitheusden-zolder.be

www.limburgs-landschap.be

 

Terlaemen en Vogelsanck

De kastelen Terlaemen en Vogelsanck drukken hun stempel op De Wijers. De grote vijvers bepalen mee het uitzicht en zorgen voor waardevolle natuur. De kastelen zijn nog steeds bewoond en niet vrij te bezoeken. De domeinen van Terlaemen en Vogelsanck zijn toegankelijk via de bewegwijzerde wandelwegen. Een begeleid bezoek met natuurgids kan je aanvragen bij de dienst toerisme.

www.visitheusden-zolder.be

 

Park Domherenhuis

Het kasteel Domherenhuis dateert uit 1795 en behoorde oorspronkelijk aan de familie de Villenfagne de Vogelsanck. Vandaag vind je hier de kantoren van Limburgs Landschap vzw. Bij het kasteel hoort een groot park in Engelse landschapsstijl. Het park is vrij te bezoeken.

Dekenstraat 39, Heusden-Zolder

www.visitheusden-zolder.be

 

ZLDR Luchtfabriek en Mijnsite De Schacht
Het mijnverleden is in Heusden-Zolder nog goed zichtbaar. De mijnterril kan je beklimmen, met een geweldig uitzicht over heel Limburg als beloning. Ook de mijngebouwen zijn te bezoeken. ZLDR Luchtfabriek dompelt je helemaal onder in de donkere mijngangen.

Marktplein, Heusden-Zolder

 www.visitheusden-zolder.be

https://www.natuurenbos.be/mijnterril-heusden-zolder