Kelchterhoef | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

Kelchterhoef

 

 

 

Horeca Hondenzone Parking Picknicken kindvriendelijk

 

Kelchterhoefstraat z/n

    3530 Houthalen-Helchteren

    +32 11 49 21 40
www.toerismehouthalenhelchteren.be
toerisme@houthalen-helchteren.be

 

Avontuur op het water

Via eeuwenoude, in het bos verscholen hoeves kom je aan de avontuurlijke vijvers in Kelchterhoef. Wandel over het water, plets met je voeten in het water over de hangbrug en klauter in kronkelige klimbomen.

’s Zomers neem je een verfrissende duik in de gigantische natuurlijke zwemvijver. Kajak, surf, zeil of sup in deze prachtige omgeving. Nog meer avontuur? Test je hoogtevrees op het touwenparcours of zwier naar beneden met een zipline. Nestel je nadien met je picknick op het picknickeiland tussen het riet en kom helemaal tot rust.

 

Wat kan je er doen?

 

Watersport

In Recreatiepark De Plas beleef je plezier op, in en onder water! Suppen, kajakken, zeilen of roeien: dat hier allemaal. In juli en augustus wordt een deel van de plas afgebakend als zwemvijver met gezellig zandstrand. Liever binnen zwemmen? Dat kan in vakantiecentrum De Bosberg (enkel voor groepen na reservatie).
www.waclimburg.be
www.gezinsvakantie.be

Adventure en klimmen

De echte avonturiers kunnen kiezen uit een uitdagend touwenparcours, klimbomen, pamperpaal of ziplines. Of kies voor een stevige mountainbiketocht in de omgeving van Kelchterhoef. Nog meer actie? Ook paintball behoort tot de mogelijkheden.
www.waclimburg.be
www.paintballarena.be

Picknicken

Een gezellige of romantische picknick op het water? Dat kan op de abdijvijver in Kelchterhoef. Trek je schoenen uit en stap met je blote voeten over het brugje tot aan het picknickeiland. Liever geen natte voeten? Vlei je dan met je picknickdekentje neer aan één van de oevers. En om het helemaal gemakkelijk te maken, kan je je gevulde picknickmand bestellen bij Toerisme Houthalen-Helchteren.
www.toerismehouthalen-helchteren.be/picknicken

 

Natuurloop

Jog op dit loopparcours dat volledig in de natuur ligt. Het is een unieke gelegenheid om als sporter dichter bij de natuur te komen en te genieten van al haar schoonheid. De natuurloop biedt drie verschillende afstanden, zodat zowel beginnende joggers als bedreven hardlopers aan hun trekken komen.

De verschillende routes kan je hier downloaden

 

Wildplukpad

Ontdek, pluk, proef en geniet! Wat is er leuker dan plukken en eten uit de natuur? Volg het Wildplukpad in Kelchterhoef en je komt alles te weten over wilde eetbare bomen, struiken en kruiden.

www.parkenmetsmaak.be

 

Wandelen

Aan de abdijhoeve vertrekken verschillende routes die je langs de mooiste plekjes van Kelchterhoef en Ten Haagdoorn voeren. Je wandelt er over het water en zelfs met de voetjes ín het water. Ook je trouwe viervoeter kan mee, voor hem is er een afgebakende hondenspeelzone van 1 ha. De allerkleinsten worden op sleeptouw genomen door Norbert De Eik op zijn Beestige Bomenpad, vol spelletjes en opdrachten.

Zoek jouw ideale route op www.wandeleninlimburg.be

www.toerismehouthalen-helchteren.be

www.natuurenbos.be/teut-tenhaagdoorn

 

KOoP DE WANDELKAART

Fietsen

 

Kelchterhoef ligt ophet Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop bij Toerisme Houthalen-Helchteren . Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de thematische fietslussen door De Wijers met de  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via https://fietsparadijslimburg.be

 

KOOP DE FIETSKAART

Eten&Drinken

Kelchterhoef

 

In de buurt

 

Domein Hengelhoef
Domein Hengelhoef huisvest het gezellige bezoekerscentrum van natuurvereniging Limburgs Landschap. In en rond dit typisch Kempische vakwerkhuisje beleef je het vroegere leven op de heide. Je kan er in alle rust iets drinken of meedoen met één van de leuke activiteiten. Het is de ideale uitvalsbasis om natuurgebied Hengelhoef en heidegebieden Teut en Ten Haagdoorn te verkennen.

Hengelhoefdreef 6, Houthalen-Helchteren
www.limburgs-landschap.be

 

Vakantiepark Hengelhoef
Een subtropisch zwembad, een uitgestrekt zandstrand bij een grote waterplas, een indoor speelpaleis, waterfietsen en nog veel meer: dat kan in Hengelhoef. Kinderen zullen zich hier geen minuut vervelen.

Tulpenstraat 141, Houthalen-Helchteren
www.vakantieparkhengelhoef.be

Vakantiepark Molenheide

Vakantiepark Molenheide staat garant voor een rustgevende vakantie of een gezellige familie uitstap. Maak plezier in de reusachtige binnenspeeltuin Kids Valley of ga plonzen in het zwembad. De indoor minigolfbaan De Mijn is een spannende reis door het mijnverleden.

Molenheidestraat 7, Houthalen-Helchteren
www.molenheide.be

 

Holiday Suites

Een dag op dit vakantiedomein? Dat betekent wandelen, zwemmen, fietsen en vooral heel veel plezier beleven! Kinderen kunnen zich uitleven op het speelplein, spelen in het bos of plonzen in het openluchtzwembad.

Hengelhoefdreef 5, Houthalen-Helchteren

www.holidaysuites.be/vakantieverblijven/vakantiedomein-houthalen-helchteren-limburg

 

Wild- en wandelpark Molenheide

In het dit park van 100 ha maak je kennis met de typische fauna en flora van de Kempen. Sta oog in oog met herten en reeën of maak kennis met rondscharrelende neerhofdieren. Bestudeer de everzwijnen of spot acrobatische eekhoorns. Verschillende wandelpaden gidsen je door de bossen, landduinen en heidevlaktes. Even verpozen kan in de boskantine, terwijl de kinderen ravotten in de speelzone.

Molenheidestraat 7, Houthalen-Helchteren

http://toerisme.houthalen-helchteren.be

Greenville

Het oude hoofdgebouw van de Kempische steenkoolmijnen is omgevormd tot een groen bedrijvencomplex. In het bezoekerscentrum maak je een wandeling doorheen de tijd. Je start bij het mijnverleden en eindigt bij de toekomst op het vlak van energie en materialen.

Centrum-Zuid 1111, Houthalen-Helchteren
www.greenville.be

Kasteelbrouwerij Ter Dolen

Een kasteelbrouwerij die op ambachtelijke wijze en met grote passie ‘Ter Dolen ‘ brouwt. Hier proeft de patroon zijn bier nog dagelijks om de kwaliteit te garanderen. Op het terras of in het authentieke brouwerijcafé kan je genieten van een ter plaatse gebrouwen biertje en een heerlijk stukje Ter Dolen-kaas. In het weekend zijn er regelmatig rondleidingen. Of ontsnap uit de nieuwe escape room in het kasteel!

Eikendreef 21, Houthalen-Helchteren

www.terdolen.be

 

Pomphuis en Laambroekvijvers

Het voormalige pomphuis van de mijn van Houthalen dateert van 1939. Van hieruit pompte men koelwater uit de bestaande vijver naar de steenkoolmijn. Na de mijnsluiting geraakte het pomphuis in verval. De installatie bestaat uit twee aparte gebouwen: het grootste deel staat op de oever, het kleinere werd geplaatst in de vijver. Een korte groene wandeling gidst je door de waardevolle omliggende

‘Laambroekvijvers’.

Stationstraat 120, Houthalen-Helchteren

www.limburgs-landschap.be

 

De Goei Wei

Trudie & Gerard ontvangen je in hun klank- en belevingsbos, voelpad en speelweide en leiden je naar meer bewustzijn en kracht. Er is ook een minicamping en regelmatig gaan er activiteiten door. Op afspraak te bezoeken.
Weidestraat 9, Houthalen-Helchteren
Facebookpagina De Goei Wei