De Maten - Slagmolen | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

De Maten - Slagmolen

 

 

 

HorecaParkingBezoekersonthaalPicknickenkindvriendelijk

 

Slagmolenweg 76
    3600 Genk

    +32 89 65 36 00

Bezoekerscentrum De Maten - Slagmolen

www.visitgenk.be

bc.deslagmolen@natuurpunt.be

 

 

Topnatuur in een historisch wijerlandschap

 

Deze verborgen parel is één van de oudste natuurgebieden in België. Hier lees je de geschiedenis van De Wijers in het landschap, met een nog authentieke ketting van aaneengeschakelde vijvers. Verken te voet het ongerepte vijverlandschap met duinen, heide en zeldzame planten en dieren. Hou zeker ook even halt bij de originele slagmolen op de Stiemerbeek uit 1523.

 

Wat kan je er doen?

 

Wandelen

Vertrek aan de oude Slagmolen en ontdek het unieke natuurgebied De Maten. Hier vind je nog een stukje authentiek wijerlandschap met vijvers die aan elkaar verbonden zijn door ‘koppen en staarten’. Het gebied wordt beheerd door Natuurpunt. De routes vind je op www.wandeleninlimburg.be

Vanaf De Maten slingert de Stiemervallei als groen-blauwe ader tot in het centrum van Genk. Ook hier zijn verschillende lokale wandelroutes die je de mooiste plekjes van de Stiemervallei laten verkennen.

 

 

KOOP DE WANDELKAART

Fietsen

 

De Maten liggen op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop in het Bezoekersonthaal van C-Mine. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de thematische fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via bokrijksales@limburg.be, vzw Basis op 0800 96 96 7 of www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice  

 

KOOP DE FIETSKAART

Eten&drinken

  • Wees welkom in de Buitenbar aan de oude Slagmolen en geniet van een drankje in onze groene tuin!
  • Er zijn verschillende horecazaken op de Hasseltweg. Of bestel een multiculinaire picknick (afhalen op C-mine) via

De Maten

In de buurt

 

Stiemervallei

De Genkse Stiemervallei is een blauwgroene levensader door de stad. De vallei bruist van het leven en brengt je naar stukjes natuur langs het water. Laat je verrassen door erfgoedelementen, vlonderpaden en kleine, rustige plekjes.

www.genk.be/stiemervallei

 

Molenvijverpark

Even tot rust komen in de drukke stad, doe je in het Genkse Molenvijverpark. Bestel je picknickmand boordevol Genkse (multi)culinaire specialiteiten en picknick in het originele ‘Camp Carré’.

Molenstraat 68, Genk
www.visitgenk.be

Heempark

Milieu- en natuurcentrum Heempark bestaat uit vijvers en bossen, maar ook aangelegde tuintjes met groenten en kruiden. De kinderen kunnen zich uitleven op de speeltuin of de neerhofdieren bewonderen. Bezoek de bijenhal of neem deel aan één van de vele activiteiten in de zomer.

Hoogzij 7, Genk

www.heempark.be

C-mine

C-mine is een pareltje van industrieel erfgoed en brengt je de verhalen van de mijn op een hedendaagse, creatieve en belevingsvolle manier. Wil je weten hoe donker het echt was in de vroegere steenkoolmijn of de mijnwerkers aan het werk zien? Kom dan naar C-mine expeditie, waar je een virtueel en levensecht bezoek aan de mijn van Winterslag brengt. Neem plaats in een tijdscapsule, zet je helm op en laat je meevoeren naar de hoogdagen van de mijn in de jaren ’50. Een onvergetelijke ervaring!

C-mine 10, Genk

www.c-mine.be

Thor Park

Aan de oude mijnen van Waterschei, op de grens tussen De Wijers en het Nationaal Park Hoge Kempen, ligt  Thor Park. Steenmannetjes of steenstapels van basaltstenen wijzen je de kortste weg vanaf het hoofdgebouw Thor Central doorheen een uniek landschap van vijvers en zand naar de top van de mijnterril. En je wordt verleid om zelf steenmannetjes te maken. Je kan er picknicken in een prachtig kader én van hieruit het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen.

André Dumontlaan 67, Genk

www.thorpark.be

 

La Biomista

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab.

Marcel Habetslaan 60, Genk

www.labiomista.be

 

Emile Van Dorenmuseum

Dit huis van landschap en kunst in villa ‘Le Coin Perdu’ blikt niet enkel terug op het verleden en de landschapsschildertraditie van het station d’artistes Genck (1840-1940), maar bouwt ook een actuele en hedendaagse werking uit. Regelmatig zijn er nieuwe tentoonstellingen en worden hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om zich te laten inspireren door het Genkse landschap.

Henri Decleenestraat 21, Genk

www.emilevandorenmuseum.be