Werken aan eerste toegangspoort van De Wijers gestart in Domein Bovy | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Werken aan eerste toegangspoort van De Wijers gestart in Domein Bovy

 

domein bovy

 

Domein Bovy in Heusden-Zolder wordt momenteel ingericht als de eerste toegangspoort van De Wijers. Naast een Wijers-infopunt aan de ingang, zal er ook in de rest van het domein gewerkt worden. Zo komen er rolstoeltoegankelijke wandelpaden en wordt een deel van de historische ringgracht terug zichtbaar gemaakt. De werken zullen duren tot juli 2024, de hinder voor bezoekers blijft beperkt.

 

De Vlaamse Landmaatschappij en de partners van De Wijers ontwikkelen de komende jaren verschillende toegangspoorten in De Wijers, waarvan Domein Bovy de eerste is. Bezoekers worden op het domein ontvangen in het land van 1001 vijvers via een infopunt aan de ingang. Tegelijk wordt de volledige toegangszone langs Galgeneinde verbeterd met een goede onthaalinfrastructuur, een veilig wandelpad en een nieuwe fietsparking.

De wandelpaden rond de Sint-Jansvijver, de centrale vijver en de visvijver worden verbeterd, zodat ze het hele jaar toegankelijk zijn, ook voor minder mobiele mensen. Er komt een knuppelpad over het natste deel van het hazenpad.

 

domein bovy

 

De beleving van water verhogen

De historische ringgracht rond het domein wordt zichtbaar gemaakt vanop de toegangsweg. Dankzij een stuw wordt de poel achter het Herenhuis met de ringgracht verbonden, zodat er opnieuw water door stroomt. Die poel krijgt ook glooiende oevers en de oeverbescherming wordt vernieuwd. Daarnaast komt er een nieuwe brug tussen het binnenplein en de dierenweide. 


De Kluis

De parking De Kluis in de Kluisstraat is vandaag al een instappunt voor een wandeling langs De Kluis. Bezoekers kunnen er aansluiten op de bestaande wandel- en fietsroutes. Het instappunt wordt heringericht met onder meer nieuwe infoborden en fietsenstallingen.

Weinig hinder voor de bezoekers

De werken starten op 18 maart en duren wellicht tot juli 2024. In de beginfase verdwijnen er enkele bomen en hagen. Dat is noodzakelijk voor de aanleg van paden en het creëren van meer openheid op het domein.
De hinder voor de bezoekers wordt zoveel mogelijk beperkt. Een aantal paden en zones op domein Bovy zullen echter tijdelijk niet toegankelijk zijn. Deze zones krijgen een duidelijke aanduiding.
De werken kosten 621.000 euro. De gemeente Heusden-Zolder betaalt 270.500 euro, de Vlaamse overheid 348.000 euro en Limburgs Landschap vzw 2.500 euro.

 

Meer info en contactpersonen vind je op de projectpagina van de Vlaamse Landmaatschappij