Nieuw lespakket 'Wij en De Wijers' | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Nieuw lespakket 'Wij en De Wijers'

 

Wij en De Wijers

 

Vandaag werd het nieuwe lespakket voor de tweede graad basisonderwijs 'Wij en De Wijers' voorgesteld. Het brengt kinderen uit de streek dichter bij het land van 1001 vijvers. Zo ontdekken ze de lokale natuur, erfgoed en geschiedenis aan de hand van een mysterieus dagboek...

 

 

Wij en De Wijers start met een spannende ontdekking: als de kinderen de klas binnenkomen vinden ze een oud dagboek, dat de leerkracht vond op zolder. De kinderen krijgen de opdracht het geheimzinnige dagboek te vervolledigen. Zo start hun kennismaking met De Wijers en haar geschiedenis. Via verschillende episodes in de klas en één of meerdere uitstappen in De Wijers kunnen ze het dagboek helemaal uitwerken en kan het resultaat van hun ontdekkingstocht tentoongesteld worden aan andere leerlingen of ouders. Zo komt iedereen in de buurt van de leerlingen terug in contact met het land van 1001 vijvers.

 

Er werden 9 verschillende dagboeken ontwikkeld, waarin telkens een historische figuur uit één van de Wijergemeenten de kinderen meeneemt in zijn levensverhaal. Zo neem oud-boswachter Johannes Cox de leerlingen mee naar Bokrijk ten tijde van 1913 of ontdekken ze hoe landschapsschilder Emile Van Doren De Maten beleefde in 1920. Maar ook oud-gouverneur Joseph Bovy vertelt over het leven op Domein Bovy anno 1872.

 

Verschillende scholen hebben het pakket grondig getest en bijgestuurd, we danken dan ook in het bijzonder de Vrije Basisschool Bolderberg uit Heusden Zolder, Toverfluit Kiewit en Kindercampus Godsheide. Het resultaat is een duidelijke handleiding voor leerkrachten met werkbladen, en per toegangspoort van De Wijers een dagboek van een dagboekschrijver. In de loop van de maanden mei, juni en september organiseert het Provinciaal Natuurcentrum online infosessies voor leerkrachten van de 2e graad lager onderwijs en hun directeurs.

 

KLIK HIER VOOR Meer info over het lespakket Wij en De Wijers

Het nieuwe lespakket werd ontwikkeld door het Provinciaal Natuurcentrum en het partnerschap De Wijers. Kinderen van het derde en vierde leerjaar maken via het pakket op een interactieve manier kennis met hun natuurrijke achtertuin.