Wijergidsen nemen je mee op 4 unieke Wijerswandelingen | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Wijergidsen nemen je mee op 4 unieke Wijerswandelingen

 

wijergids

 

Onze pas afgestudeerde Wijergidsen nemen je deze lente mee op 4 unieke wandelingen in De Wijers. Ze nemen je mee langs de mooiste plekjes en geven uitleg over de geschiedenis van de streek en ze spotten samen met jou bijzondere dieren en planten.
Bovendien gaat de volledige opbrengst integraal naar het Wijersfonds! Schrijf je dus snel in.

  

Onlangs studeerde een nieuwe lichting Wijergidsen af: zij zijn vanaf nu jouw perfecte begeleider op wandelingen in het land van 1001 vijvers. In primeur organiseren onze kersverse Wijergidsen 4 benefietwandelingen op verschillende locaties, met telkens een andere focus op De Wijers.

 

Bovendien steun je met je deelname De Wijers, want de opbrengst gaat integraal naar het Wijersfonds. Met het Wijersfonds ondersteunen we duurzame landschapsprojecten van inwoners en verenigingen uit De Wijers. Zo bouwt iedereen mee aan een sterkere natuur in het land van 1001 vijvers. Meer info over de Wijersfonds-projecten vind je hier.

 

 

5 maart: Beleef de lente in Wijvenheide

 

Wijvenheide

 

Ontdek de verborgen natuur aan het Heidestrand in Zonhoven. Wijergidsen nemen je mee langs mooie vergezichten aan een van de grootste 'wijers'. Een ontspannen wandeling met ervaringsgerichte beleefmomenten! Voorzie laarzen (bij regenweer) of stevige wandelschoenen. Optioneel: verrekijker en/of loep.

Praktisch
Zondag 5 maart om 14:00 uur
Parking Heidestrand, Zwanenstraat 105, 3520 Zonhoven
Prijs: € 5
Schrijf je hier in

 

12 maart: De weldaad van water - Tuiltermolen

 

tuiltermolen

 

Gedurende meer dan 1000 jaar werd het Herkenrodelandschap in het Wijersgebied geboetseerd door mensenhanden. Voor de Graaf van Loon, de Cisterciënzerinnen van de abdij, de families Claes-Hermant - nieuwe bewoners na de Franse Revolutie en hun pachters - betekende het water van de Demer en haar zijriviertjes economische welvaart. Vanaf 1998 begon het Agentschap Bos en Natuur met de restauratie van het landschap naar hoe het er wellicht uitgezien heeft tijdens de bloeiperiode van de abdij. Deze ingrepen droegen bij tot meer biodiversiteit, toeristische natuur- en landschapsattractiviteit en welzijn voor de bewoners van Hasselt en bezoekers. Een verrassende wandeling door het cultuurlandschap van Herkenrode!
Wandeling van maximum 5 kilometer over deels verharde wegen, stevige wandelschoenen aanbevolen.

 

Praktisch
Zondag 12 maart om 14:30 uur
Parking Tuiltermolen, Zolderse Kiezel 220, Hasselt (Stokrooie)
Prijs: € 5

Schrijf je hier in

18 maart: De smaak van water - Herkenrode

 

Herkenrode

 

Ontdek samen met een wijergids het historisch belang van de Wijers voor de viskweek en de Demer voor de molens. Wandel langs de vistrap en andere recente ingrepen in land en water, die de biodiversiteit van fauna en flora beschermen. Vind sporen van de modderkruiper, de roerdomp of de bever en proef hoe lekker wilde waterplanten kunnen zijn.

 

Praktisch

Zaterdag 18 maart om 14.00 uur (welkom vanaf 13.45u.)

Poortgebouw van de Abdij van Herkenrode, Herkenrodeabdij 4, Hasselt

Prijs: € 5

Schrijf je hier in

 

25 maart: De vijvers van Wijvenheide

 

uiktijktoren wijvenheide

 

Onze Wijergidsen nemen je mee naar het mooie Wijvenheide. Alleen al op Wijvenheide en Platwijers liggen 567 vijvers! Een waar natuurparadijs. Ze vertellen je alles over de viskweek, spotten samen met jou vogels in de kijkhut en beklimmen de uitkijktoren om je te vertellen hoe de vijvers hier zijn ontstaan.

Praktisch
zaterdag 25 maart om 14 uur
Parking: uitkijktoren Zonhoven, Bolderdal 400, Zonhoven (beperkte plaatsen, parkeren kan ook aan de parking op Zwanenstraat 105, ca 10 min wandelen)

Prijs: € 5
Schrijf je hier in

 

copyright foto's: Robin Reynders - Provincie Limburg, Monique Abrahams, Stad Hasselt