Schulensmeer | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Toegangspoorten

Schulensmeer

 

 

 

Horeca Parking Bezoekersonthaal Picknicken kindvriendelijk Uitkijkpunt

 

Demerstraat 60
   3560 Lummen

   +32 13 44 12 37
info@schulensmeer.be
www.schulensmeer.be

 

Veelzijdig natuurlijk

 

Waai zalig uit aan het Schulensmeer, één van de grootste meren in België. Deze uitgestrekte waterplas is het ideale decor voor watersporters, hengelaars en wandelaars, maar ook de thuis van meer dan 250 vogelsoorten. De prachtige graslanden van het omliggende Schulensbroek hebben niet alleen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op weide- en watervogels, maar ook op wandelaars die genieten van eindeloze rust en natuurpracht.

 

Het bezoekerscentrum Schulensmeer ligt in het uitgestrekte Schulensbroek, aan het grootste kunstmatige meer van Vlaanderen. Eeuwenlang was het Schulensbroek één groot natuurlijk overstromingsgebied, dat meermaals per jaar blank stond. De vruchtbare grond was interessant voor landbouwers. Halfweg de jaren ’70 werd het Schulensmeer gegraven: enerzijds voor de aanleg van de E314, anderzijds als wachtbekken om overtollig water op te vangen. In deze 'Demerdelta' komen immers verschillende beken uit Vlaams-Brabant en Limburg samen.

 

 

Wat kan je er doen?


Sport op en naast het water

Het Schulensmeer is de ideale plaats voor verschillende watersporten. Je kan hier met eigen of gehuurd materiaal komen surfen, zeilen, suppen, kajakken, raften of roeien. Ook beachvolley, joggen, mountainbike, teamspelen, geocaching of kubb behoren tot de mogelijkheden. Vissersbootjes zijn eveneens welkom, mits registratie. In de vakanties worden regelmatig sport- en natuurkampen georganiseerd.

 

Natuur- en sportcentrum

Het natuur- en sportcentrum is niet alleen de plaats voor al jouw vragen, je vindt er ook een tentoonstelling over het Schulensbroek. Regelmatig vertrekken er natuurwandelingen of worden er cursussen georganiseerd. Scholen kunnen er terecht voor workshops en themawandelingen. Ook kinderfeestjes zijn mogelijk. En vanop de uitkijktoren op het dak kan je met de verrekijker zeldzame vogels spotten.

 

Groepen

Kom je met een hele groep naar het Schulensmeer? Je vindt er een uitgebreid aanbod voor groepen van sportdagen, teambuildingsdagen, vergaderruimtes, wandelingen met natuurgids tot natuurknutselmomenten. Zelfs verjaardagsfeestjes zijn mogelijk! Vraag info aan het Natuur- en sportcentrum.

 

Vissen

Alle informatie over vissen aan het Schulensmeer vind je bij hengelvereniging Verenigde Vissers Schulensmeer .

 

Wandelen

 

Even uitwaaien tijdens een rondje Schulensmeer of de prachtige natuur van het Schulensbroek ontdekken… Het kan allemaal met de verschillende uitgestippelde wandelroutes die vertrekken aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Zoek jouw favoriete route op www.wandeleninlimburg.be

De prachtige natuur in het Schulensbroek en het Schulensmeer wordt beheerd door Natuurpunt vzw.

KOOP DE WANDELKAART

Fietsen

 

Het Schulensmeer ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop in de UiTbalie. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers of vraag aan de UiTbalie de ‘Populierenroute’. Een fiets huren kan via www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice  

 

KOOP DE FIETSKAART

Eten&drinken

Schulensmeer

 

In de buurt

 

Schulensbroek

Aan de zuidkant van het Schulensmeer kan je genieten van de rust en weidse natuur. Maar liefst vijf waterlopen – de Demer, de Gete, de Herk, de Mangelbeek en de Velpe, vloeien hier samen en vormen een groot moerasgebied, het Schulensbroek. Met al dat water, de uitgestrekte graslanden en talrijke water- en weidevogels lijken de polders niet ver weg. Ontdek deze oase van rust en groen via de bewegwijzerde wandelroutes die vertrekken aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer of aan de ‘oude toren’ in Schulen.

Demerstraat 60, Lummen

www.schulensbroek.be

www.natuurpunt.be

Demerdelta

 

Kleen Meulen en Lummensbroek

Aan de overkant van de spoorweg ligt het knusse Lummensbroek. In de jaren ’70 werden hier viskweekvijvers aangelegd. Verschillende wandelroutes leiden je doorheen het gebied vol vogels, libellen en amfibieën. Je vertrekt aan de idyllische Kleen Meulen. Onderweg vind je ook een vogelkijkhut.

Mangelbeekstraat 56, Lummen

www.natuurpunt.be

Webbekoms Broek
Het Schulensmeer ligt op de grens met het Webbekoms Broek, richting Diest. Sinds eind vorige eeuw is het Webbekoms Broek een gecontroleerd overstromingsgebied van 240 ha. Vanuit het bezoekerscentrum aan de Halve Maan in Diest ontdek je dit gebied vol rietland en bos.

Omer Vanaudenhovenlaan, Diest
www.natuurenbos.be/webbekomsbroek

Domein van de Duizendjarige Eik
Eeuwenlang staat deze boom al te pronken in Lummen. Het is een stille getuigen van een rijk verleden. Het domein is vrij toegankelijk om te komen picknicken, wandelen of genieten van de rust. Voor scholen is er een educatief pakket en educatieve inrichting voorzien. Hier vind je het plan van het domein.

Dikke eikstraat, Lummen
http://duizendjarigeeik.be