10 uitstapjes voor kinderen in de paasvakantie | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

10 uitstapjes voor kinderen in de paasvakantie

 

 

paasvakantie

 

 

Boomkikkersafari in Diepenbeek

 

Zin in een dagje vol met plezier en sport, dan is het Demerstrand in Diepenbeek the place to be! Naast een speelbos om te ravotten is er voor de allerkleinsten een grote speeltuin. Of kies voor de korte paarse wandelroute, want die neemt kinderen mee op een heuse boomkikkersafari met tal van speelse uitdagingen onderweg. 

 

 Stationsstraat 27, 3590 Diepenbeek

De Wijers vanuit de lucht

 

Beleef een unieke ervaring in een luchtballon met zicht over het land van de 1001 vijvers. Pas vanuit de lucht zie je hoeveel vijvers er in De Wijers liggen. Ballonnen varen enkel bij mooi weer, net voor zonsondergang of kort na zonsopgang. Heel wat luchtballonnen stijgen op in Kelchterhoef (op de ballooning weide): ook dat is al een belevenis op zich!

 

Enkele aanbieders:
https://timmersjan.wordpress.com/
www.balloonessentials.be

www.cair-ballonvaart.be/

https://stepinballoons.be/

 

 

 

https://theflyingdutchmanballooning.be/

 

 

 

 

 Kelchterhoefstraat 1, Houthalen-Helchteren

 

 

Proef de kleuren van de regenboog in Hengelhoef

 

regenboogpad

 

Kom je ontspannen in de prachtige natuur van Hengelhoef. Het bezoekerscentrum ligt verscholen tussen de bossen en boomgaarden van Hengelhoef. Het oude boswachtershuisje is niet alleen een educatief centrum, maar ook een gezellig cafeetje met terras. Bezoek de heidetentoonstelling, de dieren of dwaal rond in de moestuin. Regelmatig zijn er activiteiten voor jong en oud. Of ga met hele gezin op stap op het 'Regenboogpad', waar je de kleuren van de regenboeg kan proeven, ruiken én voelen!

 

 Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen-Helchteren

Waterpret op de Plas

 

wac limburg

 

Als je van avontuurlijke activiteiten houdt, dan ben je bij WAC Limburg  zeker aan het juiste adres. Kom boomklimmen, kajakken, mountainbiken of windsurfen op de Plas van Kelchterhoef. Waterpret verzekerd!

 Binnenvaartstraat, 3530 Houthalen-Helchteren

 

Actie en avontuur in Kiewit

 

 

 

Deze tip is voor de durvers. Op het Action Park in Kiewit  staat een heel scala van avontuurlijke uitdagingen voor je klaar. Reserveer een namiddag met je gezin en kies je favoriete activiteit: van bmx tot speleobox, van waterparcours tot escape game. Het kan er allemaal. Opgelet: twee weken op voorhand reserveren!

 Tulpinstraat 42, Hasselt

 

 

Dichtbij de dieren in Domein Kiewit

 

Robbie Roerdomp

 

Op Domein Kiewit in Hasselt staan dieren centraal! Kom eenden, ganzen en zwanen spotten in de vijvers. Loop langs de stallen waar je geiten, konijnen, cavia’s, pauwen en kippen kunt zien. De durvers kunnen langs de Gallowayrunderen wandelen of de paarden en ezels bezoeken in de weides. Of kies voor een van de educatieve en plezante speurtochten die je op een spannende manier kennis laten maken met de geschiedenis van het domen Kiewit of de prachtige natuur. Zoals de pas geopende Robbie Roerdomp Route: een avontuurlijke natuurtocht met vrolijke vogel Robbie Roerdomp!

 Putvennestraat 108, 3500 Hasselt

Vogels spotten in kijkhutten

 

vogels spotten

 

Pak je verrekijker en camera mee en trek naar een van de vele vogelkijkhutten in De Wijers. In de lente is het op de vijvers een drukte van jewelste: paringsdansen van futen, gevechten tussen concurrerende mannetjes en binnenkort schattige kuikens. In de meeste kijkhutten staan grote infoborden mét spelletjes voor de allerkleinsten. Zo leren ook zij de watervogels herkennen. Een ideale plek om te starten is Domein Kiewit of Heidestrand in Zonhoven. Daar staat ook een prachtige uitkijktoren die je laat uitkijken over de mozaïek van vijvers. 

TIP: lees eerst onze 'Vogels spotten voor dummies '

 

 Zwanenstraat 105, Zonhoven

 

 

Fietstocht: Water in Genk

 

fietsen

 

Al ooit eens een bever en zijn dammen gespot? Of nog altijd niet ontdekt hoe het nieuwe stadsbos eruit zal zien? Misschien had je al langer het idee om eens iets te gaan drinken aan de Slagmolen en de fantastische vijvers van de Maten te bewonderen? Met de fietsroute “Water in Genk” kan je al die dingen in een dag afvinken van je bucketlist. De fietstocht is 19 km lang, met onderweg 9 stopplekken met audiofragmenten. Meer info vind je hier.

 

 Heempark, Hoogzij 7, Genk

 

 

Duik in het mijnverleden in Heusden-Zolder

 

ZLDR luchtfabriek

 

Benieuwd hoe er op 800 m diepte geademd en gewerkt kon worden of hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan? Ooit al door een kleurrijke jungle van buizen en staal gewandeld? In ZLDR Luchtfabriek beleef je het! Het voormalige ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale zijn omgetoverd tot een boeiende ruimte waar je het mijnverleden in al haar glorie kan beleven. 

Wandel tussen de reusachtige compressoren van het ophaalmachinegebouw naar het balkon met een prachtig zicht. 

 

 Marktplein 5, Heusden-Zolder

 

 

Weekendje Wijers

 

babbita

 

Zoals je ziet is één dag niet genoeg om alles in De Wijers te bezoeken. Boek dus nog snel een weekendje Wijers bij één van onze Wijersgastheren: zij ontvangen je met open armen en wijzen je met veel plezier de weg in het land van 1001 vijvers. 

Tip: ga zeker eens langs bij 't IJsmagazijn in Zonhoven en neem onze Wijerskoekjes mee op je uitstap. Zo draag je meteen je steentje bij aan De Wijers, want een deel van de opbrengst gaat naar het Wijersfonds of doe hier zelf een gift om De Wijers mee te beschermen.

 

 't IJsmagazijn, Nieuwveldstraat 23, Zonhoven

 

 

© foto's: Limburgs Landschap, Doria Gasia, Sabine Plessers, Razzi, ZLDR Luchtfabriek, Koen De Langhe