Domeinen & parken | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Beleven & ontdekken

Erfgoed

Domeinen & parken

 

De Wijers - domeinen

 

Domein Bovy

 

In 1134 had de Abdij van Averbode hier al een boerderijencomplex. Het karakteristieke binnenplein pronkt met 18de-eeuwse vakwerkhoeves en terrasjes. Bewegwijzerde wandelroutes loodsen je naar de visvijver, imkerij, dierenweide, ... Martin de IJsvogel neemt de allerkleinsten mee op stap en dompelt hen onder in de natuur. Of wandel tot aan de kluis en kapel van Bolderberg, met een prachtig zicht op de vijvers van Terlaemen. 


Galgeneinde 22, Heusden-Zolder
www.visitheusden-zolder.be

 

 

Domein Kiewit

 

In het hart van De Wijers biedt dit meer dan driehonderd jaar oude domein van 130 ha met haar poelen en vijvers een mooi beeld van de unieke fauna en flora die erin voorkomen. Hier vind je een afvalarme kringlooptuin, een bijenhal, tal van boerderijdieren, ...

Het statige herenhuis gelegen in de Engelse tuin en het koetshuis zijn nog overblijfselen van lang vervlogen tijden. Wie de rijke geschiedenis van het domein wil ontdekken, moet zeker het mysterie van Kiewit trachten te ontrafelen. Gouden kasseien leiden je doorheen de boeiende geschiedenis van het domein dat in het verleden dienst deed als adellijke verblijfplaats, kindertehuis, onderduikadres en religieus toevluchtsoord.

Echte buitenkinderen kunnen het plezante potenpad volgen of zich uitleven in de speeltuin. Tot rust komen kan tijdens een picknick of een bijzondere lunch in taverne Koe-vert. 


Putvennestraat 108, Hasselt
www.domeinkiewit.be

 

 

Domein Kelchterhoef

 

Wandel rond de vijvers, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad. Volg het Beestige Bomenpad met Norbert de eik, die op een speelse manier de natuur en de geschiedenis van het park vertelt. Laat je kinderen voluit ravotten in het speelbos of zich uitleven in de ecologische natuurspeeltuin. Uitrusten met een hapje doe je in één van de karakteristieke tavernes. Of kies je voor een idyllische picknick op de abdijvijver? Het kan! Bestel vooraf je gevulde picknickmand, trek je schoenen uit en geniet van een unieke lunch op het water!

Kelchterhoefstraat z/n, Houthalen-Helchteren
www.toerismehouthalen-helchteren.be


Domein Hengelhoef

 

Domein Hengelhoef huisvest niet alleen een vakantiepark, maar ook het gezellige bezoekerscentrum van natuurvereniging Limburgs Landschap. In en rond dit typisch Kempische vakwerkhuisje beleef je het vroegere leven op de heide. Je kan er in alle rust iets drinken of meedoen met één van de leuke activiteiten die er regelmatig georganiseerd worden. Een bezoek aan de imkerij, schapenstal of de heide- en insectentuin kan natuurlijk ook! Het is de ideale uitvalsbasis om natuurgebied Hengelhoef en de nabijgelegen heidegebieden De Teut en Ten Haagdoorn te verkennen.

 Hengelhoefdreef 6, Houthalen-Helchteren
www.limburgs-landschap.be

 

 

Wild- en wandelpark Molenheide

 

In dit wandelpark van 100 ha maak je kennis met de typische fauna en flora van de Kempen. Sta oog in oog met herten en reeën of maak kennis met rondscharrelende neerhofdieren. Bestudeer de everzwijnen of spot acrobatische eekhoorns. Snuif de geur op van dennennaalden en wandel over duizenden jaren oude landduinen met knoestige eikenstoven... Verschillende wandelpaden gidsen je door de bossen, landduinen en heidevlaktes. Even verpozen kan in de boskantine, terwijl de kinderen ravotten in de speelzone.

Molenheidestraat 5, Houthalen-Helchteren
www.toerismehouthalen-helchteren.be

 

 

Bokrijk

 

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert! Laat je in Bokrijk onderdompelen in het verhaal over vakmanschap, bewonder demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers. Na de kunst van het brood bakken en de geschiedenis van textiel vertellen we je in onze museumbrouwerij het Paenhuys alles over het brouwen van ambachtelijk bier (BKRK Bier).
Het Openluchtmuseum ligt in een 550 hectare groot park, een droom voor wandelaars en fietsers. Bezoek het Arboretum of verken het vijvergebied De Wijers al ‘Fietsend door het water’. De kinderen of kleinkinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de grote, gratis openluchtspeeltuin.

Bokrijklaan 1, Genk
www.bokrijk.be

 

 

Molenvijverpark

 

Het Molenvijverpark in het centrum van Genk was oorspronkelijk een moeras dat werd bewaterd door de Dorpsbeek. De authentieke watermolen is nu een restaurant. Je kan er wandelen of heerlijk picknicken in een origineel en verbluffend mooi kader. Enkele mooie plekjes werden omgetoverd tot ‘Camp Carré’: belevingsvolle picknickplekken die de natuur, ‘slow time’ en sociale contacten centraal zetten.

Molenstraat 68, Genk
www.visitgenk.be

 

 

Heempark

 

Milieu- en natuurcentrum Heempark bestaat uit vijvers en bossen, maar ook aangelegde tuintjes met groenten en kruiden. Kinderen kunnen zich uitleven op de speeltuin of de neerhofdieren bewonderen. Bezoek de bijenhal of neem deel aan één van de vele activiteiten in de zomer (zondag).

Hoogzij 7, Genk
www.heempark.be

 

 

Thor Park

 

Aan de oude mijnen van Waterschei vind je vandaag het Thor Park. Achter de gebouwen wandel je in een uniek landschap van mijnterrils, vijvers en zand. Je kan er picknicken in een prachtig kader en regelmatig worden er kunstprojecten georganiseerd.

André Dumontlaan 67, Genk
www.thorpark.be

 

 

Park Den Dijk

 

In het centrum van Zonhoven ligt het idyllische wandelpark Den Dijk. De allerkleinsten houden zeker van het Lotje Wandelpad, een heksig-leuke wandelzoektocht met Lotje, met leuke doe- en denkopdrachten. Je kan er vissen in de hengelvijver of genieten van een rustige wandeling.

Dijkbeemdenweg, Zonhoven
www.zonhoven.be/toerisme