10x de leukste Wijers-uitjes voor de herfstvakantie | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

10x de leukste Wijers-uitjes voor de herfstvakantie

 

De Wijers: Kelchterhoef

 

De herfst is nu echt begonnen: het seizoen van loslaten, van duizend tinten bruin, rood en geel en van proeven van alles wat de natuur ons te bieden heeft. Trek naar buiten en geniet!

Wij geven je alvast 10 tips voor de mooiste herfstwandelingen, knutseltips en uitjes in De Wijers.

1. Wandelen door bos en water

Hou je van een stevige wandeling waarop de herfstkleuren van het bos gecombineerd worden met de weidsheid van uitgestrekte vijvers? Dan raden we je wandelgebied Bokrijk-Kiewit aan! Onderweg kom je vast en zeker ook nog dieren tegen: Galloways die zorgen voor begrazing, zwanen aan ‘Fietsen door het Water’ of blauwe reigers op zoek naar een sappig visje. Meteen de ideale daguitstap want je komt zowel langs de kinderboerderij en speeltuin in Domein Kiewit als de grote openluchtspeeltuin in Bokrijk. Om van gezellige brasseries met warme chocomelk nog maar te zwijgen.

 Rode route (12 km) met vertrek aan Domein Kiewit, Putvennestraat 108, Hasselt
Download hier de route of koop de wandelkaart

2. Knutselen met herfstmateriaal

Neem tijdens het wandelen enkele mooie bladeren, wat eikeltjes, dennenappels of kastanjes mee en je kan thuis de leukste herfstwerkjes maken. Maar laat zeker ook nog wat over voor de eekhoorns in het bos! Zij leggen nu hun wintervoorraad aan. Je ziet ze vast acrobatische toeren uithalen tijdens een wandeling in De Wijers. Wij vonden online heel wat inspiratie om de allerkleinsten op een regenachtige namiddag zoet te houden.

 

3. Zoektocht in De Wijers met Robbie Roerdomp

Woon je in De Wijers of kom je hier een weekje op vakantie? Haal dan zeker het interactieve doeboek

‘De Wijers in vogelvlucht’ in huis. Knotsgekke Robbie Roerdomp neemt je aan de hand van leuke opdrachten, spannende dierenweetjes en spelletjes mee op zoektocht door het land van 1001 vijvers. Leuk extraatje: zoek Robbie op verschillende locaties in De Wijers en scoor een coole Wijers-boc’n’roll. Bovendien kan je thuis nog verder spelen met het boek.

Te koop in de webshop, bij de bezoekerscentra of de toeristische infokantoren in De Wijers.

Koop het boek hier

 

4. Eeuwenoude bomen spotten

Een van de oudste loofbossen van Limburg vind je op Domein Kelchterhoef. Ooit eigendom van de Norbertijnenabdij van Floreffe, vandaag een gevarieerd park met bos, historische hoeves, vijvers en een indrukwekkende kastanjedreef. De 250 jaar oude kastanjedreef was de oorspronkelijke toegangsweg tot Kelchterhoef vanuit Houthalen. Met een boomtrap klim je nu tot in de kruin van de dikke tamme kastanjes. Ook elders in de bossen van Kelchterhoef bepalen dreven de structuur in een bos van beuken, berken, kastanjes en eiken.

Blauwe route, 3,9 km met vertrek aan Domein Kelchterhoef, Kelchterhoefstraat 7, Houthalen-Helchteren
Download hier de route of koop de wandelkaart

 

 

5. Bezinnen aan de Kluis van Bolderberg

Zin in een stevige klim met als beloning een prachtig uitzicht over het kasteel en de vijvers van Terlaemen? Dan is deze wandeling jouw must-do in de herfstvakantie. Stap bovenop de Bolderberg – een eeuwenoude getuigenheuvel – zeker even binnen in de nog steeds bewoonde Kluis en kapel van O.L.Vrouw van Loreto en kom helemaal tot rust. Graag nog even wandelen op het water? Maak een extra wandelingetje op Domein Bovy. En geniet van een lekker streekbiertje in de vele gezellige bistro's in het dorp.

 Blauwe route, 5,1 km met vertrek aan Domein Bovy, Galgeneinde 22, Heusden-Zolder
 Download hier de route of koop de wandelkaart

 6. Op herfstsafari in de natuur

Weet je echt niet wat doen? Je vindt zeker je gading bij een van de leuke activiteiten in onze uit-agenda. Wat dacht je van een herfstsafari op Domein Kiewit? Een duik in de wereld van sagen en legendes aan het Schulensmeer? Of stroop je mouwen op en ga zelf aan de slag in de natuur tijdens beheerwerken in De Maten.

Ontdek alle activiteiten

 

7. Smul van een Nazomerse picknick

Met die heerlijke nazomerse temperaturen kan een picknick nog perfect. Wij hebben de mooiste picknickplekjes in De Wijers voor jou opgelijst. Wat dacht je van een gezellige brunch op het picknickeiland in Kelchterhoef, aan de uitkijktoren in Wijvenheide of op een van de vlonders aan het Schulensmeer? Het mooie uitzicht krijg je er gratis bij.

Ontdek ze hier allemaal

8. Uitstapje met familie of vrienden

Samen de herfst beleven is nog gezelliger. Laat je eens met de hele familie of je vrienden onderdompelen in het land van 1001 vijvers en boek een wijergids of één van de vele andere groepsactiviteiten. Zelfs verjaardagsfeestjes zijn mogelijk. Boek hier jouw gids of activiteit gewoon online.

 

 

9. Spot zeldzame vogels

De vogeltrek is op gang gekomen, het ideale moment om overvliegende kraanvogels te horen toeteren of aan het Schulensmeer en De Maten zeldzame overtrekkende ogels te spotten. Zij verlaten hun broedgebied in het koude Noorden om te gaan overwinteren in Zuid-Europa of Afrika. Maar ook De Wijers is een geliefkoosd overwinterplekje voor watervogels als de slobeend of smient. Met de handige Wijers-spotterskaarten herken je meteen de vogels die je tegenkomt. Koop ze hier.

10. DE wijers op het grote scherm

Toch een keertje regen? Ook op het grote scherm beleef je De Wijers! Onder andere de ijsvogel uit Wijvenheide (Zonhoven) speelt een hoofdrol in de film ‘Onze natuur’. Matteo Simoni neemt je mee in de wondere wereld van onze Belgische natuur. Een absolute aanrader. De film speelt oa. in Kinepolis Hasselt en Euroscoop Genk

 

 

Genoten van het landschap van De Wijers? Steun De Wijers met een gift.
Zo help je lokale landschapsprojecten die De Wijers nog beter maken.

Doneren kan al vanaf € 2

 

Foto's (van boven naar onder): Robin Reynders - Provincie Limburg, Lady Lemonade, Miranda Gijsen, Monique Abrahams